2002 Gini, Soave Classico Contrada Salvarenza Vecchie Vigne, Veneto, Italien

2002 Gini, Soave Classico Contrada Salvarenza Vecchie Vigne, Veneto, ItalienSidste vin … en ældre 2002 Soave Classico Contrada Salvarenza Vecchie Vigne blev kommenteret af Kerin O’ Keefe fra Wine Enhusiast, men også af Sandro Gini – talsmanden for  Consorzio Tutela Vini Soave – for det er nemlig ham, som har lavet vinen på hans vingård Azienda Agricola Gini Sandro e Claudio.

Vingården drives af Sandro og hans bror Claudio, og de har fortsat familiens tradition indenfor vinavl, som strækker sig helt tilbage til 1600-tallet, hvilket gør familien til en af de ældste vinfamilier i hele Soave.

Selve vingården kan dateres tilbage til 1852, hvor Giuseppe Gini købte vingården i Contrada Salvarenza med tilhørende vinmarker fra den daværende regent … kongeriet Regno Lombardo og siden da er traditionerne gået i arv fra generation til generation.

Sandro og Claudio Gini er således nærmest vokset op i vinmarkerne, men inden de overtog driften fra deres far – den højt respekterede vinmager Olinto Gini – så blev de begge uddannede vinmagere og var på ophold hos forskellige producenter i Beaune og Côte de Nuits.

Azienda Agricola Gini har 50 hektar vinmarker, som ligger mellem Monteforte d’Alpone i Soave Classico DOC appellationen og Campiano i Valpolicella DOC appellationen.

Markerne har siden 1985 været dyrket økologisk, og dermed var Gino også en af de allerførste Soave producenter, som blev økologisk certificeret.

Den bedste mark er klart Contrada Salvarenza med tussegamle vinstokke, som er totalt upodede … altså vinstokke, som overlevede phylloxera sygdommen i Europa i det 19. og 20. århundrede.

Og det er jo netop denne vin, som vi her smager … endda i magnumflasker, som har ligget i familiens vinkælder i lang, lang tid, siden vinen blev lavet.

Den er 100% Garganega fra over 100 år gamle vinstokke, men alligevel høstet med hele 40 hektoliter pr. hektar. Efter høsten er druerne kommet i store egekar, hvorefter de presses let med en kort skindkontakt. Derefter køles mosten ned inden gæring sker i store egefade, som mindst er 3 år gamle. Der tilsættes inden svovl under vinificeringen.

Derefter gennemføres der også en malolaktisk gæring, og så lagrer vinen sur lie 12 måneder i en kombination af både store egefade og burgundiske barriques. Derefter flaskes vinen og lagrer endnu 6 måneder.

Duftmæssigt – WAUW – sikke en betagende modenhed med en nærmest berusende og voldsom eksplosiv aroma. Det er virkelig interessant, hvordan Garganega kan udvikle sig med alder. Der er honning, abrikos, banan, nødder, vanilje … fed, voldsom og totalt imponerende. Læg lidt blomster og svage mineraler oveni.

I munden er vinen fyldig, blød, cremet og total moden. Der er sgu spark i vinen, frugten eksotisk, abrikos, grape bitterhed og samtidig totalt levende og – føler man næsten – helt drillesyg. Hvor er det en lækker vin med fin balance mellem modenhed, bitter syre, sødme og eksplosiv fylde. Klart 6 fede houlbergske fingre.

Ingen importør herhjemme, men en flaske – i nyere årgang – i det italienske koster 23,50€ … svarende til 175 kr., hvilket faktisk lyder ganske billigt.

Vinanmeldelse 6/7