2016 Weingut Heymann-Löwenstein, Winninger Uhlen R Rotlay Riesling GG, Mosel, Tyskland

2016 Weingut Heymann-Löwenstein, Winninger Uhlen R Rotlay Riesling GG, Mosel, TysklandDenne Winninger Uhlen R Rotlay Riesling GG fra Weingut Heymann-Löwenstein skulle vise sig at blive aftenens vinder, europamester i tør Riesling og det er også stjernegodt, selvom jeg ikke selv havde vinen på min førsteplads.

Weingut Heymann-Löwenstein, imidlertid også til blandt nogle af de bedste producenter i Mosel. Vinhuset holder til i byen Winningen, som ligger i den nordlige del af Mosel ikke langt fra Koblenz og er grundlagt i 1980 af Reinhard Löwenstein sammen med hustruen Cornelia Heymann-Löwenstein.

De første år lå vingården i Lehmen, men i 1983 flyttede de til nuværende adresse i Winningen. Inden Reinhard blev vinbonde havde han tilbragt en del år som aktiv kommunist i det franske kommunistparti, og havde også arbejdet som frivillig hjælpearbejder i Cuba. Han startede beskedent med 5 hektar marker ved Winningen.

Omkring Winningen ligger vinmarkerne ikke så højt – ja faktisk bliver det ofte kaldt Untermosel, men det passede Reinhard godt, da han var af den overbevisning, at det ville være det bedste for tørre vine … og det var præcis hvad han gik efter.

I dag har vinhuset dog også en lang række stejle vinmarker … samlet 14 hektar med druesorterne Riesling, Spätburgunder, Weißburgunder, Müller-Thurgau og Elbling.

De bedste marker er Winninger Röttgen, Winninger Uhlen, Hatzenporter Kirchberg, Hatzenporter Stolzenberg, Valwiger Herrenberg, Winninger Hamm og Winninger Brückstück.

Og nogle af markerne er virkelig stejle. På hver af de hundrede år gamle terrasser, der er skåret ind i klipperne, vokser ofte kun 1-2 rækker vinstokke. Markerne Kirchberg, Stolzenberg, Röttgen, og Uhlen var allerede på Napoleons tid anset for at være de bedste i området.

Fra disse vinmarker skaber Löwenstein nu nogle af de mest karakterfyldte vine i Tyskland, som hver især afspejler den skifer, der findes i markernes undergrund. Derfor er de vidt forskellige og Reinhard taler om skiferens klang.

I vinifikationen bruger Reinhard minimalistiske, naturlige metoder til at indfange hver vinmarks udtryk. Han høster ekstremt sent og lader vinene gære spontant med de mange vilde gærstammer, der findes i vinmarken. Denne proces kan vare i op til 1½ år, og giver vinen en større fylde og kompleksitet, end det ellers kendes i regionen.

Winninger Uhlen marken er samlet på 17,4 hektar og opdelt i 3 zoner, hvor den bedste del er Roth-Lay aka Rotlay, som er domineret af mørkerød skifer og kvarts.

Derefter følger Laubach, som er mere rig på fossil kalk og skifer og så endelig Blaufüßer … og Weingut Heymann-Löwenstein har såmænd parceller på alle tre zoner. Men denne Winninger Uhlen R Rotlay Riesling GG er altså topvinen fra den bedste del.

Uha en lækkerhed i duften … aromatisk med masser af blomster, frugttærter, fersken, prut, stikkelsbær, kørvel, koriander, porse, en grøn og streng syre, stål, virkelig let på tå og med en lidt skæv og meget charmerende kant. Der er virkelig kølig stil og voldsomt elegant.

Smagsmæssigt er der sgu godt med bid … nærmest et grønt bid med en vild god syre, godt med lemon og citron, sprødt, spændstig og klar i syren. Der er meget stor frugtrigdom, surhed og skarpe mineraler … en vin, som virkelig står skarpt.

Forhandles af Atomwine, men denne er ikke fundet i sortimentet … men er måske blot udsolgt.

Vinanmeldelse 6/7