2009 F. E. Trimbach, Le Riesling Clos Ste Hune, Alsace, Frankrig

2009 F. E. Trimbach, Le Riesling Clos Ste Hune, Alsace, FrankrigSelvfølgelig skulle legendariske F. E. Trimbach aka Domaine Trimbach fra Ribeauvillé i Alsace også være repræsenteret til et europamester i tør Riesling og det blev med den ikoniske Le Riesling Clos Ste Hune.

Trimbach er synonym med de bedste vine fra Alsace, grundlagt tilbage i 1626, hvor Jean Trimbach begyndte at producere vin for første gang. Trimbach blev dog først rigtigt kendt i 1898, hvor Frédéric Emile Trimbach præsenterede sine vine på den internationale vinmesse i Bruxelles og fik højeste udmærkelse.

Siden er navnet Trimbach slået fast og er blevet kendt på internationalt plan som en af de bedste producenter i Alsace og drives i dag af 12. generation i form af Hubert Trimbach og ved sin side har han sin bror Bernard.

Generationsskiftet er allerede i gang. Bernards 2 sønner er nu dybt involveret i familiefirmaet. Pierre er vinmager og Jean arbejder med salg. Næste generation er allerede sikret, da Jean og Pierres børn allerede viser stor interesse for faget.

Trimbachs jordlodder er hovedsageligt beliggende i landsbyerne Ribeauvillé og Hunawihr. Alle 27 hektar er syd- og sydøstvendte med perfekte jordbundsforhold. Jorden er meget ler- og kalkholdig og indeholder nogle steder også et lag af mergel.

Vinstokkenes gennemsnitsalder på 25-30 år er også medvirkende til altid at sikre den højeste druekvalitet. Ikke alle druer i Trimbachs vine kommer fra egne marker. Vinhuset arbejder nemlig tæt sammen med nogle mindre vinbønder, hvorfra der opkøbes druer fra omkring 120 hektar til de billigste af vinene.

Le Riesling Clos Ste Hune er mange gange omtalt som verdens bedste vin på Riesling og er lidt af en ikonisk vin. Druerne kommer fra en lille særskilt muromkranset parcel Clos Ste Hune på Grand Cru marken Rosacker … alene en parcel på 1,67 hektar, som Trimbach familien har ejet i over 200 år.

Vinstokkene på Clos Ste Hune er gennemsnitlig over 50 år gamle, og vinen er lagret både på rustfri ståltanke samt gamle træfade og frigives først omkring 4 år efter høst. Der laves årligt beskedne 8.000 flasker af denne efterspurgte vin.

I næsen mærkes det med det samme, at vinen er ældre end alle de foregående. Vinen stikker klart ud og flere anmeldte også vinen lavt … men den har nu imidlertid  nogle klart åbenlyse kvaliteter, om end anderledes end de andre. Frugten virker mere moden og slatten med lidt havvand, honning, fernis, voks, muskat, søde krydderier, karamel og bliver måske lidt overvældende. Der er dog alligevel – midt i et mushy mushy rod – en frisk brise over vinen … lidt som en bedaget skønhed fra en ældre Miss Universe konkurrence.

Smagsmæssigt byder vinen på masser af dybde, men lidt forvreden frugt, en kende oxyderet med en smule sherry, salt samt en dødlækker syre samt en megalang eftersmag. Det er modne nedfaldsæbler, karamel, veldrejet skønhed … og vinen giver alligevel et indtryk, som du mindes med glæde. Jeg kan sgu godt li’ det.

Forhandles af Sigurd Müller Vinhandel, men prisen kender jeg ikke.

Vinanmeldelse 5,5/7