2016 Le Cimate, Trebbiano Spoletino, Umbrien, Italien

Vertikalsmagningen af Le Cimates Trebbiano Spoletino vine startede med seneste årgang … altså årgang 2016.

Le Cimate er én af de producenter, som virkelig har taget Spoletino druen til sig, mens enkelte andre producenter i Montefalco området slet ikke laver vine på den ellers ganske spændende drue. Det er ellers en drue, som stammer fra området omkring byen Spoleto ikke langt fra Montefalco og druen var næsten totalt glemt og tæt på udryddelse. Druen har dog fået en genopblomstring i løbet af de sidste 10 år.

Den har ikke noget tilfælles med de nok mere kendte Trebbiano Toscano, Trebbiano Abruzzese, Trebbiano Romagnolo og Trebbiano di Soave, men har været dyrket i århundrede i Montefalco området.

Den har selvfølgelig navnet Spoletino efter byen Spoleto, som også er stedet for appellationen Trebbiano Spoletino – Spoleto DOC, mens navnet Trebbiano menes at stamme fra, at druen også blev dyrket ved den nærliggende by Trevi, som på latinsk hed Trebia … deraf navnet Trebbiano og samlet Trebbiano Spoletino.

Hos Le Cimate er denne Trebbiano Spoletino DOC laver med druer, som kommer fra vinstokke plantet tilbage i 2010. Vinen laves på rustfrie ståltanke og laves først med en kold premaceration på 18 timer inden presning. Derefter fermenterer vine i 20 dage og lagrer derefter 6 måneder på tankene og efterfølgende 6 måneder på flaske inden frigivelse.

Denne er dermed altså nuppet før tid … og således en forsmag på vinen i seneste årgang. Lad os også fluks komme til mine smagsnoter på vinen.

Næsen er grønne æbler, lidt fersken … har klart også nogle elementer fra Riesling, citrus, friskhed samt mineralske elementer. Smagen er også frisk med italiensk syre, citronsyre og alligevel med lidt fylde, behagelig frugt med lidt restsødme samt en snert af noget mineralsk. Der er dog alene 1,4 gram restsukker pr. liter. Det er sgu vin efter min smag … er bare rigtig god.

Der er ingen forhandlere af Le Cimate herhjemme, men i Italien koster vinen 12,90€ … svarende til 96 kr.

Rating 4,5/7