2014 Domaine Agapé, Riesling Grand Cru Osterberg, Alsace, Frankrig

2014 Domaine Agapé, Riesling, Grand Cru Osterberg, Alsace, FrankrigPaul havde denne sommer været i Alsace … og selvfølgelig besøgt Vicent Sipp på Domaine Agapé lige udenfor Riquewihr. Derfor skulle vi selvfølgelig smage lidt hvidvin i form af denne Riesling Grand Cru Osterberg til forretten, som bestod af lidt hummersuppe.

Domaine Agapé er et fantastisk sted at besøge, for dels er Vincent en meget charmerende og totalt gæstfri mand – lidt på samme måde som hans broder Jacques fra Domaine Sipp Mack – og dernæst er vinene fra Agapé helt fantastiske.

Vincent har sammenlagt omkring 8,5 hektar vinmarker, hvoraf hans parceller på Grand Cru markerne Schoenenbourg, Rosacker og Osterberg udgør omkring en tredjedel af det samlede areal.

Vincent dyrker markerne ordene efter økologiske principper. Al gødning til afgrøderne er fra naturlig kompost og jorden bliver pløjet i efteråret for både at stimulere livet i jorden og undgå vinterens erosion. Målet er at få så koncentrerede druer med så rent et udtryk som muligt.

Vincents vine serveres bl.a. på Restaurant Noma, men som Vincent siger; “der har jeg ikke selv spist … det er alt for dyrt”. Han fortalte også, at han havde været i Illums Bolighus i København i forbindelse med en vinsmagning, men her måtte han også flygte, for uhhh hvor var det også dyrt.

Osterberg er én af tre Grand Cru vinmarker, der ligger over Ribeauville. De tre Grand Cru marker ligger på et særskilt afsnit af bjergskråningens nordlige side. Samlet er de tre Grand Cru marker i alt på 24,6 hektar, og de laveste placerede vinstokke står i en højde omkring 250 meter.

Kirchberg er den højeste af vinmarkerne og ligger mest mod vest af de tre. Geisberg ligger under Kirchberg fra syd til øst af bakken, mens Osterberg indtager den østlige del af bakken … heraf også navnet Osterberg … det østlige bjerg.

Der er en mærkbar forskel mellem en Riesling fra Osterberg og en fra de varmere, mere udsat skråninger af Kirchberg, blot et par hundrede meter væk på samme bakke.

Duftmæssigt er der let petroleum, lidt grønlige noter, citrus, æbler, hyld … fin intensitet og dybde, estragon og et lidt syrlig krydret element. Syren i vinen er smukt dominerende … men uden det bliver for meget. Der er mineralske og grønne noter, god balance og syren sidder også lang tid i eftersmagen.

Dansk importør er Clément Vin, hvor prisen er omkring 210 kr.

Rating 5/7