2020 Weingut Reichsgraf von Kesselstatt, Scharzhofberger Riesling GG, Mosel, Tyskland

2020 Weingut Reichsgraf von Kesselstatt, Scharzhofberger Riesling GG, Mosel, TysklandDerefter gik Keeper hurtigt videre til de hvide vine til aftenens første forret. Vi gættede vist alle på Riesling og Tyskland. Det var spot-on, for det var Weingut Reichsgraf von Kesselstatts 2020 Scharzhofberger Riesling Grosses Gewächs.

Weingut Reichsgraf ligger ved byen Morscheid i Mosel … på slottet Schloss Marienlay. Det er et historisk vinhus, som har sine rødder i Kier i Mosel. Familien Kesselstatt flyttede tilbage i 1300-tallet til bispesædet Kier i Tyskland.

De første fortegnelser om vinhuset er nemlig fra 1349. Senere i 1362 blev Johann von Kesselstatt ansat af Kuno von Falkenstein, kurfyrsten af Trier, som ansvarlig for vinkældrene, vinproduktion og husføring hos kurfyrsten.

I 1394 blev Johanns søn Friedrich I. von Kesselstatt udnævnt til officiel sommelier af kurfyrsten Werner von Falkenstein og lige siden har familien drevet vingården. I 1776 bliver familien Kesselstatt endda udnævnt til Reichsgrafen … altså rigsgreve … af den daværende Kejser Josef II.

En af de tidligere forfædre Johann Hugo Casimir Graf von Kesselstatt var også ledende administrator for kurfyrsten Clemens Wenzeslaus af Sachsen-Wettin, og var dermed den højeste placeret embedsmand i Trier i midten af 1700-tallet.

I de efterfølgende år udvides vingården med køb af flere af de bedste marker i Mosel, bl.a. købes mellen 1854 og 1889 samlet 4 tidligere klostre fra St. Maximin’s klosterordenen i Kier.

De tilhørende, meget stejle vinmarker – nogle endda med en hældning  op til 60 grader – fra disse klostre er i dag fortsat én af grundstenene i vinproduktionen hos Reichsgraf von Kesselstatt, nemlig Josephshof i Graach på 8 hektar i Mosel, Domklausenhof i Piesport på 8 hektar, Abteihof i Oberemmel på 21 hektar i Saar og St. Irminenhof i Kasel på 8,5 hektar.

Fra 1746 indtil 1999 lå Reichsgraf von Kesselstatt vingård og hovedsæde i Palais Kesselstatt i Trier by, ét af de smukkeste barokke paladser nord for Alperne. Det blev bygget mellem 1740 og 1746 af Johann Valentin Thomann, en elev af Balthasar Neumann. Paladset har historiske hvælvede kældre og idyllisk gårdhave, og er i dag hjemsted for husets restaurant/vinstue “Weinstube Kesselstatt”.

Siden 1999 har familiens hovedsæde imidlertid ligget på Schloss Marienlay ved byen Morscheid i Ruwer-dalen små 5 kilometer øst for Trier. På Schloss Marienlay – som indenfor de seneste år er gennem renoveret – har man indrettet sig med topmoderne produktionsudstyr.

I dag er det imidlertid ikke familien Kesselstatt, som ejer og driver vinhuset. I 1978 blev det nemlig købt af Günther Reh, og i dag drives det af Günthers datter Annegret Reh-Gartner. Og hun er en dame, som er vokset op med vin … og forstår at producere vin. Hun er bl,a. i 1989 kåret som “Winzerin des Jahres” i Tyskland.

En væsentlig beslutning var et større frasalg af vinmarker i 1989, således man endte med 36 hektar af de bedste marker, som man var sikre på kunne give de ønskede vine.

I over 25 år har Annegret Reh-Gartner sikret, at vinene fra Reichsgraf von Kesselstatt lever op til den gamle filosofi, nemlig at bevare Riesling-druens fine frugt og syrlighed og samtidig gengive hver enkelt marks helt specielle mineralske karaktertræk. Derfor findes der heller ikke et eneste træfad i Kesselstatts kælder; træ er nærmest et forbudt ord.

Alle vinene gæres op ved hjælp af druernes egne naturlige gærceller, således at markens egen mikrobiologi så at sige får lov at skabe vinen. På markerne anvendes derfor kun organisk gødning, da dette er med til at stimulere skabelsen af gærceller i vinmarken.

Annegret Reh-Gartner er gift med Gerhard Gartner, som tidligere drev den to Michelin-stjernet restaurant Gala i Aachen. Efter at han trådte tilbage som en af de bedste gourmetkokke i Tyskland, så bruger han i dag tiden på sin anden passion … nemlig vin, idet han nu hjælper sin kone med det praktiske arbejde og rådgivning.

Her smager vi en af husets bedste vine … Scharzhofberger Riesling Grosses Gewächs, hvor druerne er fra Scharzhofberger marken, der ligger med en sydlige soleksponering, veldrænede ler-, sand- og skiferholdige jordbund og en hældning på 35-60%.

Det er en af de bedste parceller i Saardalen og Kesselstatt ejer 4,5 hektar af Scharzhofberger og er dermed en af de største besiddelser på marken. Klimaet i Saardalen er lidt køligere end ved Mosel, hvilket betyder, at druernes modning foregår langsommere.

Vinen er lavet med(spontan gæring i rustfri ståltanke alene med druernes egne gærceller. Efter endt fermentering er vinen så lagret sur lie på ståltanke, men hvor lang tid fremgår dog ikke. Det har 3,7 gram restsukker pr. liter.

Vinen har en dejlig moden, animalsk og terpentinsk aroma, hvor der kommer linolie og man får samtidig denne olierede fornemmelse, er lettere parfumeret og virker samlet lidt tætpakket og kompakt i sine noter. Det er klart Riesling og frugten er også citroner, modne æbler samt en smule tropisk frugt med fersken, ananas samt lidt valnødder.

I munden er det pærer, modne æbler, lemon og citroner, men har også denne lidt saltede smag, som passede vildt godt til det røgede krondyr i forretten. Det er som om, at smagen er blød, rund og lidt varmrøget med en lille olieret fedme i munden suppleret med en smule hvid peber. Det smager sgu skønt, så 94 point.

Der er flere forhandlere af vine fra Weingut Reichsgraf von Kesselstatt herhjemme, bl.a. Østjysk Vinforsyning, men denne er ikke fundet og koster 33,10€ på vingården … svarende til 247 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7