2018 Domaine Pierre Naigeon, Gevrey Chambertin En Vosne Vielles Vignes, Bourgogne, Frankrig

2018 Domaine Pierre Naigeon, Gevrey Chambertin En Vosne Vielles Vignes, Bourgogne, FrankrigDomaine Pierre Naigeon – som blev solgt i 2019 og samtidig fik ændret navnet til Domaine les Astrelles – står bag denne 2018 Gevrey Chambertin En Vosne Vielles Vignes, som blev næste vin ved byggemødet.

Domaine Pierre Naigeon ligger i i Gevrey-Chambertin, begyndte at producere vin i 1890 og har udviklet sig markant siden.

Familien har været i området siden 1700-tallet og oprindeligt var familien bødkere, men købte en lille plet, jord så de selv kunne producere et par fade vin om året, dog ikke nok til at de kunne leve af det.

I 1950’erne blev jordbesiddelserne udvidet med et parceller på Grand Cru vinmarker i både Côte de Nuits, Charmes-Chambertin og Bonnes-Mares.

Senest var det som 5. generation Pierre Naigeon, som har ledet vingården med dens i alt 11,5 hektar vinmarker, men derudover har man også købt druer fra andre vinavlere. Pierre Naigeon praktiserer bæredygtigt landbrug uden brug af herbicider, insekticider eller syntetiske midler mod råd .

I 2019 solgte Pierre Naigeon imidlertid vingården til Jean Marie Chapier, der ikke selv var vinbonde, men kom fra den medicinske verden. Han har dog aktivt medlem i GAEC (good agricultural and environmental conditions) i Bergerac og delte samme visioner om det rene terroir og bæredygtighed som Pierre Naigeon.

Denne 2018 Gevrey Chambertin En Vosne Vielles Vignes er dog lavet af Pierre Naigeon før salget af vingården. Den er lavet på druer fra en lille østvendt parcel på marken En Vosne lidt ved siden af den gamle kirkegård i  Gevreys i det nordlige Côte de Nuits, hvor jorden er præget af en kombination af kalksten og rød ler.

Marken er drevet økologisk og blev også i 2019 certificeret økologisk. I 2018 høstede Pierre Naigeon 45 hektoliter pr. hektar og vinen er lavet med gæring i egekar helt uden tilsætning af svovl og efter endt fermentering er vinen lagret 12 måneder på barriques. hvoraf 20% fornyes hvert år. Vinen er flasket uden klaring eller filtrering.

Duftmæssigt var jeg også selv i Pinot Noir land, men jeg havde ikke lige spottet, at det vor burgundiske dråber. Den har nemlig lille note af tændstikker eller svovl, men derudover er der lidt blomsterbutik, mødding og dermed virker den bondsk og landlig. Der er blommer, sorte kirsebær, tranebær, kristtjørn, laurbærblade og våde fade … men der kommer også små syrlige lemondrops. Herligt.

Smagsmæssigt har den noget fedme og mørke, hvilket vel også er ganske kendetegnede for vinene fra Gevrey Chambertin. Den har en lidt bondsk og landlig smag, men en virkelig frisk syre, der samtidig har noget bitterhed, lemonagtige elementer, peber samt knastørre tanniner … stramme vil de fleste sikkert sige, men de er samtidig ret fine og sammen med dybden i frugten er det temmelig godt. Jeg rammer lige 94 point.

Forhandles af Sigurd Müller Vinhandel, men prisen kender jeg ikke.

Vinanmeldelse 5,5/7