2019 Raúl Pérez, La Vizcaina La Vitoriana, Bierzo, Spanien

2019 Raúl Pérez, La Vizcaina La Vitoriana, Bierzo, SpanienRaúl Pérez er et navn, der i disse tider klinger inden for den spanske vinverden, for Pérez er vel at betegne som forgangsmanden for hele stilændringen i Bierzo. Steffen havde taget Raúls 2019 La Vizcaina La Vitoriana med til smagningen.

I 2005 forlod Raúl Pérez familiens vingård i Bierzo for at skabe Bodegas y Viñedos Raúl Pérez. Siden har han ikke set sig tilbage, og han har for alvor været med til at sætte Bierzo på landkortet og står i dag som regionens klare referencepunkt.

I dag laver Raul også vin i Rias Baixas, Ribeira Sacra og Navarra, men det er hjemme i byen Valtuille de Abajo, hvor han har sit fokus og laver nogle af verdens mest eftertragtede vine.

Det tyske vinskrift, Der Feinschmecker, kårede ham til verdens bedste vinmager i 2014. Det samme gjorde det franske magasin, Bettane+Desseauve, i 2015, og i 2018 var det engelske Decanter, der med rette stillede spørgsmålet: Er dette verdens bedste vinmager?

Vindyrkningen går generelt den mere biodynamiske vej. Og med en vinificering, der samtidig tæller helklasegæring og lagring på neutrale fade, er der i højere grad fokus på friskhed og drikkevenlighed.

Foruden selv at lave mesterlige vine, konsulterer Raúl Pérez også en lang række andre producenter. Derudover deler han erfaringer med Rodrigo Mendes fra topproducenten Forjas del Salnes, når de i samme producents kældre i Rias Baixas frembringer vel nok Spaniens mest efterspurgte hvidvine.

Det er nemlig vine som Leirana Genoveva, Golliardo a Telleira fra Forjas del Salnes og The Sketch fra Raúl Pérez.

La Vizcaina La Vitoriana er en af Pérezs topvine fra La Vizcaina-serien, som generelt er kendetegnet ved at være lavet fra vinmarker omkring hans hjemby Valtuille de Abajo … og fra Mencia vinstokke med en gennemsnitsalder på minimum 50 år.

I tilfældet med denne La Vitoriana er der tale om en lille parcel på omkring 0,9 hektar med op til hele 130 år gamle vinstokke. Al høst og den nænsomme selektering kan kun foregå med håndkraft.

Vinificeringen foregår efter gamle principper med open-vat helklasegæring og en 30-60 dage lang maceration, før vinen til sidst lagrer på gamle fade af både 225 og 500 liter i 12 måneder og tappes uden klaring eller filtrering.

WAUW for en duft … toast, ristede noter, meget bondsk og landlig samtidig, har blæk, grafit, tryksværte, jern, engelsk lakrids, er noget parfumeret med et bundt blomster, en frugt med kirsebær, jordbær, tranebær og endda enebær, røg samt en kæk lys sødme. Det dufter vildt godt.

I munden er vinen blød, rund og nærmest cremet med denne sitrende nerve … sådan nærmest lysbitter frugt, æterisk, luftig og svævende … jordbær og hindbær og nogle mørkere bær som blåbær … alligevel slank, frisk og har en syre med lemonagtig bitterhed, har godt med tannin- og peberbid … det er stjernegodt, så 95 point.

Forhandles af Jysk Vin, hvor en flaske normalt koster 349 kr., men fås på tilbud i øjeblikket til 239 kr., hvilket nærmest er tyveri.

Vinanmeldelse 6/7