2009 Longplay Wine, Pinot Noir Jory Bench Reserve Lia’s Vineyard, Oregon, USA

2009 Longplay Wine, Pinot Noir Jory Bench Reserve Lia's Vineyard, Oregon, USAMandag stod på besøg i sommerhuset af de dejlige mennesker Jan  & Janni … lang gåtur, Vesterhav, vind i håret, hygge, lidt madlavning, klassisk risotto med gorgonzola, pærer og valnødder, en omgang boeuf bourguignon og sluttelig lidt tiramisu. Og selvfølgelig en stak gode vine i et skønt joint venture.

Første vin var denne Pinot Noir Jory Bench Reserve Lia’s Vineyard fra Longplay Wine, som holder til tæt på den lille by Newberg i Chehalem Mountains. Det ligger i Willamette Valley omkring 40 kilometer sydvest for Portland i staten Oregon … I ved, lige ovenover Californien.

Området ved Chehalem Mountains er et af Oregons mest kendte og velanskrevne områder for produktion af Pinot Noir, og her ligger omkring 150 små vinproducenter, hver typisk med omkring 5 hektar vinmarker.

Ejeren af Longplay Wine eller Lia’s Vineyard, som gården rettelig hedder, bærer det danskklingende navn Hansen, nemlig Todd Hansen. Han driver vingården på lidt over 10 hektar sammen med et par hjælpere, nemlig Javier Marin, der står for selve markdriften, og så vinmageren Jay Somers, som i 2011 afløste Aron Hess. Todd står sammen med vinmageren for produktionen og derudover markedsføring, website m.v.

Lia’s Vineyard er opkaldt efter Todds lille datter, og markerne ligger i 380 til 560 meters højde, og jordbunden er, hvad amerikanerne kalder for “Jory”, en slags mørk, rødbrun og mudret lerjord. Det laves primært Pinot Noir og på franske vinstokke.

Markerne er således beplantet med 8 forskellige kloner af de franske Pinot Noir sorter Wädenswil, Pommard, Dijon nr. 114, 115, 667, 777, 828 samt Mariafeld. Derudover er der også plantet en smule Chardonnay.

Vinene produceres og sælges under navnet Longplay Wines … med sloganet “Analog Wine for a Digital World” … no overdubbing, no remixing. Etiketterne har også en god, gammeldags pladespiller som logo. Det siges endvidere, at der altid spilles gamle, ridsede vinylplader i husets smagelokale, som ligger inde “downtown” i byen Newberg … og at den fyr, der arbejder i butikken kan være lidt mærkelig, og bl.a. hader at arbejde i weekender, hvorfor bedste råd er at købe lidt vin for at glæde ham!

Denne “Jory Bench Reserve” er Longplay Wines topvin og kommer fra et stykke (bench) i toppen af vinmarken med den specielle jord (Jory), og deraf også navnet. Vinen er stukket sammen af 54% Pommard, 25% Wädenswil, 14% Mariafeld, 4% Dijon 115 og 3% Dijon 667 Pinot Noir fra stokke med en alder mellem 11-19 år.

Vinen spontangærer i store 2 tons rustfrie tanke, ligger med skallerne i 23-28 dage, hvorefter vinen lagrer 9 måneder på fransk eg, her 20% nye fade. Vinmageren fra 2007-2010 Aron Hess står bag vinen. Der er kun lavet sølle 212 kasser af vinen.

Og den er voldsomt elegant. Den er som en sart, let, hvid bluse, lavet af kniplinger … på en ung, blond pige … hvis man fx skulle sammenligne med andre klædningsgenstande. I glasset lys, særdeles transparent, helt klart Pinot Noir. Nok én af de mest lyse Pinot Noirs, som jeg har set i årevis. Duftmæssigt er der stald, dejlig animalsk, og har nogle træk, som minder om tysk Spätburgunder, bl.a. lidt sødme. Herudover lidt søde kirsebær, blomster og svage krydderier.

Smagen er silkeblød, ren fløjl med en utrolig lethed med kirsebær, jord, mineralitet og grønne noter. Voldsomt elegant, og meget forførende … meget flot vin, og en god overraskelse. Elsker letheden sammen med kompleksitet, frugten og en helt fantastisk duft. Dæleme en god vin.

Købt hos Smalle Vine, pris 195 kr.

Vinanmeldelse 6/7  

Skriv et svar