2017 Domaine Schlumberger, Riesling Grand Cru Kitterlé, Alsace, Frankrig

2017 Domaine Schlumberger, Riesling Grand Cru Kitterle, Alsace, FrankrigTemaet So Terroir blev fortolket med denne Riesling Grand Cru Kitterlé 2017 fra Domaine Schlumberger.

Vinhuset holder til midt i den lille by Guebwiller i den sydlige del af Alsace omkring 25 kilometer syd for Colmar.

Domaine Schlumberger ejes og drives af familien Schlumberger, som flyttede til Guebwiller i det 16. århundrede. Det var Claus Schlumberger, som oprindelig kom fra byen Souabe i det tyske Baden-Wurtemberg område.

På det tidspunkt herskede munkene fra benediktinerklosteret i Murbach i området omkring Guebwiller, og det fik Claus til at flytte familien til Mulhouse, som var en mere fri og fredelig by.

I Mulhouse blev familien Schlumberger én af de største familier, og Peter Schlumberger startede også tekstilfabrikken Jean–Henri Dollfus i byen. Det blev én af byens vigtigste arbejdspladser. Peters søn Nicolas Schlumberger overtog fabrikken efter faderen og flyttede den i 1810 til Guebwiller, hvor den i dag holder til på adressen Rue des Cours Populaires.

Nicolas var også interesseret i vin … og ville gerne satse på to forskellige heste, så han købte 20 hektar vinmarker. Og det var netop marker, som benediktinermunkene havde passet igennem tusinde år.

Men efter den franske revolution i 1789, hvor klostrene blev frataget alle deres ejendomme, var vinmarkerne blevet opdelt i mindre enheder og efterfølgende solgt. Det blev således starten på Domaines Schlumberger.

Derefter gik vingården i arv fra søn til søn … og med mere eller mindre held. I begyndelse af det 20. århundrede var det imidlertid Ernest Schlumberger, som overtog driften af vingården.

På det tidspunkt havde mange vinbønder havde opgivet vindyrkningen efter phylloxera-angreb, men Ernest opkøbte i stedet yderligere parceller og udvidede gården fra 40 hektar til 110 hektar. Han indrettede også alle vinmarkerne med terrasser, så man kunne lave en vandret dyrkning af markerne.

Da Ernest døde blev gården i 1971 overtaget af barnebarnet Eric Beydon-Schlumberger. Han gik i gang med en total renovering af Domaines Schlumberger, herunder en omplantning af flere parceller. Eric gik på pension i 2001, så i dag er det Erics broder Alain Beydon-Schlumberger som sammen med 7. generation i form af Erics datter Séverine Schlumberger driver det over 200 år gamle vinhus.

Domaines Schlumberger ejer i dag 140 hektar vinmarker, hvor størstedelen ligger lige ovenfor Guebwiller på en skråning, som visse steder hælder 60 grader. Ikke mindre end 70 hektar af vinmarkerne er Granc Cru marker, bl.a. markerne Kitterlé, Kessler, Spiegel og Saering.

Dermed er vinhuset den største ejer af Grand Cru marker i hele Alsace. De andre vinmarker ligger i Guebwiller-kommunen og få kilometer mod nord, bl.a. ved skråningerne Bollenberg og Bux.

Denne Riesling Grand Cru Kitterlé er selvfølgelig lavet med druer fra Grand Cru marken Kitterlé og de er høstet med et lavet udbytte på 25-35 hektoliter pr. hektar. Vinen er lavet ved, at de hele klaser er presset og så er gæring sket i store ståltanke. Der er vine så efter gæringen også lagret sur lie 8 måneder. Vinen har beskedne 0,48 gram restsukker pr. liter og der laves årligt 6.800 flasker.

Nu er der godt med petroleum, diesel, linolie, skocreme og vokse i næsen med både let grøntsagsfond samt modne noter. Trods en vis tyngde i de tertiære noter, så virker frugten faktisk lettere og mere luftig end forventet med lette æbler, lys fersken, blomster samt et mineralsk drys af vulkansk støv.

I munden er syren kraftig, brysk og maskulin med stor dybde, lidt olieret med en lav viskositet, lidt peber og bid af grillet citron, lemon og samlet meget koncentreret. Der kommer også lidt hvide blomster samt en snert ingefær og igen pæn mineralitet. 93 point.

Forhandles herhjemme af Østjysk Vinforsyning, men prisen kan jeg ikke se nogle steder.

Vinanmeldelse 5,5/7