2017 Fattoria Carpineta Fontalpino, Do Ut Des IGT, Toscana, Italien

2017 Fattoria Carpineta Fontalpino, Do Ut Des IGT, Toscana, ItalienSidst jeg smagte en vin fra Fattoria Carpineta Fontalpino ved Monteaperti nær den historiske by Castelnuovo Berardenga, så var det en økologisk Fontalpino Chianti Classico Bio 2018. Nu smager jeg en 2017 Do Ut Des IGT og det er en vin, som jeg altid har været småpjattet med.

Det er en vin, som jeg har smagt masser af gange og endda også skrevet om her på vinbloggen i både årgang 2007 og 2012. Do Ut Des IGT er i denne årgang 2017 lavet på et blend af 33% Merlot, 34% Petit Verdot samt 33% Cabernet Sauvignon.

Familien Cresti håndhøster druerne fra den sydøstvendte Montaperti vinmark i 220 meters højde i det sydlige Chianti Classico. Marken har en undergrund med sand og sten.

Efter høst har druerne gennemgået spontangæring alene med de naturligt forekommende gærstammer, mens 25 dages udblødning af drueskallerne ved 28-30 grader har bidraget med yderligere farve, smag og tannin.

Efter endt fermentering er vinen lagret 18 måneder på franske 225 liters barriquefade fra Allier og Trochet og efterfølgende 6 måneder på flaske før frigivelse til salg.

WAUW for dæleme … mørk, dyb, intens og med et pænt og lækkert fadpræg, som sammenlagt giver en meget rund, kraftig vin med lidt bordeauxfile træk, men samtidig med en italiensk ansigt og en rigtig smørtenorstemme. Der er lakridskonfekt, finsk lakrids, toast, vanilje, chokolade, violer, cedertræ og en cafe latte, mens frugten er solbær, brombær og kirsebær .. og så lige et snert af lidt grønne urter.

Det smager faktisk lige sådan … rund, cremet, fyldig og monster meget intens i alle smagsnuancerne. Det er en velourhabit sammen med fløjlsbukser … måske ikke ultramoderne, men for pokker, hvor det smager godt. Selvom vinen er blød og fyldig, så sniger tørheden sig ind sammen med tætte og stramme tanniner, hvilket giver et ret italiensk og smukt balsamisk bid. Der er virkelig fin balance i vinen, krydderierne blander sig i smagsspektret og eftersmagen er fin og lang. Frugten er virkelig flot, og vinen efterlader sammenlagt et rigtigt fint visitkort. 94 point.

Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 399,95 kr., mens prisen er 229,95 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 5,5/7