2021 Vignobles & Compagnie, Le Grand Batisseur Jean XXII Côtes du Rhône, Rhône, Frankrig

2021 Vignobles & Compagnie, Le Grand Batisseur Jean XXII Côtes du Rhône, Rhône, FrankrigMed næste vin – en 2021 Le Grand Batisseur Jean XXII Côtes du Rhône – er vi hos kooperativet Vignobles & Compagnie tæt ved Pont du Gard viadukten i det sydlige Rhône.

Kooperativet et er grundlagt tilbage i 1963 som Gard Côtes du Rhône Vin aka CREPVIN og var først en samling af 12 små kooperativer, som slog pjalterne sammen med Paul Blisson som leder af foretagendet.

Han var i forvejen formand for kooperativet Cave de Saint Hilaire og havde arbejdet politisk og havde sammen med Baron Leroy bidraget til, at vinområdet Castillon du Gard blev klassificeret indenfor Côtes du Rhône regionen.

Efter sammenslutningen byggede det nye kooperativ et moderne vineri i sydamerikansk latino stil og tegnet af arkitekten Joseph Massota og inspireret af Oscar Niemeyer … den verdensberømte brasilianske arkitekt og en af de vigtigste pionerer i moderne arkitektur.

I 1969 foretog Merlaut familien med deres vinkoncern Taillan Group store investeringer i kooperativet og havde i de efterfølgende år stor ganske indflydelse på driften og i 1990 overtog Taillan Group også hele ejerskabet. Siden 1969 var den årlige produktion også steget fra 8 millioner flasker vin til 25 millioner.

Groupe Taillan, som ledes af Jacques Merlaut, har vi tidligere stødt på her på Houlbergs Vinblog, idet Taillan bl.a. ejer en række større vinslotte i Bordeaux, herunder Ferrière, Gruaud-Larose, Chasse-Spleen, La Gurgue, Citran, Broustet, Camensac, Chasse Spleen, Gressier Grand Poujeaux og Haut-Bages-Liberal.

Derudover ejer de masser af andre vinhuse, men drives altså også Vignobles & Compagnie sammen med en række vinavlere, herunder altså også Villessèche familien, som har været med siden starten af kooperativet. Vignobles & Compagnie ledes i dag af Thomas Giubbi, som de seneste år er blevet assisteret af Nicolas Rager som landbrugsingeniør.

I dag er Vignobles & Compagnie  ikke så stor som tidligere, da årsproduktionen i dag ligger på 9 millioner flaske vin, som kommer fra omkring 260 hektar vinmarker hos de tilknyttede vinavlere.

Kooperativet laver særskilte vine sammen med nogle af de største tilknyttede medlemmer i et slags partnerskab, bl.a. denne Le grand Bâtisseur Jean XXII Côtes du Rhône.

Der er ikke ret meget info om produktionen, men den er lavet på det klassiske blend Grenache, Syrah og Mourvedre, men der er ikke ret mange oplysninger om produktionen. Det er dog en buffy Côtes du Rhône med højoktan 16% powerfuld alkohol.

Det dufter da dejligt … klart lidt sorte oliven, garrique, lakrids samt en lidt lysere og alligevel sødlig frugt med kirsebær og brombær, lidt lakridskonfekt og en snas vanilje. Indtil videre ingen tegn på, at den har 16% alkohol, for duftmæssigt egentlig let med lidt parfume, blomster og let peber.

I munden er der mere skrald på, men ikke så meget, at det nu forstyrrer alarmerende. I stedet er der kraft, saft med blød, fyldig og koncentreret frugt, solbær, brombær, kirsebær og måske endda lidt hindbær, peber, tobak, lakrids og sødme. Tanniner er der bestemt og de går sammen med alkohol, tørhed og let bitterhed, men den lille sødme redder hele herligheden og giver fin balance.

Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 119,95 kr., mens prisen pt kun er 89,95 kr. på tilbud ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 4,5/7