2016 I Custodi, Ætneus Etna Rosso, Sicilien, Italien

2016 I Custodi, Ætneus Etna Rosso, Sicilien, ItalienJeg har et par gange smagt vinen Pistus Etna Rosso fra I Custodi, som er et lille siciliansk konsortium bestående af 5 vinavlere under ledelse af Maurizio Pagano og Salvo Foti. Nu smager jeg deres topvin Ætneus Etna Rosso i årgang 2016.

I Custodi delle Vigne Dell’Etna har via de 5 vinavlere samlet 7,5 hektar vinmarker fordelt på 4 forskellige marker på vulkanen Etnas sorte skråninger. Samlet laver vinhuset laver 5 forskellige vine og samlet 48.700 flasker årligt.

Vinmarkerne passes med respekt for miljøet, økologisk bæredygtighed og de bruger bl.a. et muldyr kaldet Ciccio i arbejdet med at bære kasserne med druer ned fra de stejle skrænter på vulkanens sider.

Denne Ætneus Etna Rosso  er – ligesom Pistus – lavet på 80% Nerello Mascalese og 20% Nerello Cappuccio og ligeledes fra marken Contrada Moganazzi Cantina marken i 700 meters højde ved Castiglione di Sicilia.

Men her er druerne ikke fra de unge vinstokke, men fra gamle stokke op til 90 år gamle. Druerne høstes med håndkraft, hvorefter 80% afstilkes. Så knuses druerne blidt, hvorefter maceration og gæring sker over 12 dage i rustfrie ståltanke.

Derefter er der sket malolaktisk gæring og så er vinen lagret i 24 måneder på 500 liter tonneaux egefade. Derefter tappes vinen på flaske og lagrer yderligere 24 måneder. Der laves årligt lidt over 8.000 flasker af vinen.

WAUW for en duft … både bondsk, rustik, landlig  og elegant burgundisk med beaujolaisagtig nerve. Sikke smuk æterisk lethed, næsten legende i sine lyse frugtnoter. Der er kirsebær, hindbær, lidt røg, saltlakrids, vanilje samt en grøn, direkte nerve. Der kommer en duft af røde, syrlige bolsjer, lidt friske blomster og hvor det egentlig en særdeles dragende og fantastisk duft-

Smagen følger meget nøje duften og giver på mange måder associationer til noget burgundisk, blot med denne rustikke, noget landlige og animalske nerve og en vild lys, let og smuk saftighed. Der er lyse kirsebær, hindbær, moreller, støvede tanniner, godt med træ, men alt er let, feminint, skarpt og præcist. Hvor er det dog godt, så dermed 6 store tomler med pil op.

Forhandles af Vinmonopolet, hvor en flaske koster 250 kr.  ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 6/7