2019 Château Haut-Boutisse, Saint-Émilion Grand Cru, Bordeaux, Frankrig

2019 Château Haut-Boutisse, Saint-Émilion Grand Cru, Bordeaux, FrankrigVi skal smage et par Saint-Émilion vine og starter med denne 2019 Château Haut-Boutisse Saint-Émilion Grand Cru, som er lavet på Château Palais Cardinal.

Château Haut-Boutisse er en af vinene fra Château Palais Cardinal, der ligger i kommunen Saint-Sulpice de Faleyrens. Château Palais Cardinal har tidligere været en del af Monbousquet-ejendommen, men før det oprindelig ejet af kardinalen Gaillard de la Motte, som var nevø til den første franske pave.

Senere var slottet ejet af Lambège-familien, som døbte slottet Châteat Moulin del Cassagne inden det i 1947 fik sit endelige navn Château Palais Cardinal.

I 2008 blev slottet dog solgt til Jean-Louis og Jackline Texier, som ville forfølge deres lidenskab og flytte tilbage området. De stod bag en totalt genopbygning af en helt ny vin kælder og fik Michel Rolland til at hjælpe med at lave vinene fra deres i alt 22 hektar vinmarker, der er tilplantet med 70% Merlot, 25% Cabernet Sauvignon og 5% Cabernet Franc.

Men efter 10 års ejerskab blev slottet dog i 2018 solgt til Louis Ballande, som i dag laver vinene med hjælp fra sit team med vinmager Fabien Dupont i spidsen.

For nogle lyder navnet Louis Ballande måske bekendt, men hans selskab Ballande & Méneret ejer bl.a. 4. Cru slottet Château Prieuré-Lichine samt Château Baret, Château Vieux Manoir og Sovex Grands Châteaux samt handel indenfor vin.

Château Palais Cardinal ligger smukt ved vandløbet La Fuie og ud af de 22 hektar, så er en enkelt hektar forbeholdt Château Haut-Boutisse, der er en af husets 3 vine.

Denne Château Haut-Boutisse årgang 2019 er lavet på 73% Merlot og 23% Cabernet Sauvignon, som er vinificerei i rustfrie ståltanke med hyppige overpumpninger og omrøringer. Efter gæring er 90% af vinen lagret 15 måneder på barriques, mens resten er lagret i betontanke.

Hvor dufter det egentlig meget klassisk Bordeaux med cedertræ, cigarkasser, en moden frugt med solbær, sorte kirsebær, fennikel og lakridsrod, røg, kaffegrums samt en smule ædeltræsolie, kamferolie samt friske urter.

I munden er der både hindbær, kirsebær og brombær … i det hele taget en meget frisk, rank og let kantet frugt med en smule te-blade, Earl Grey bitterhed, en vis tørhed, tørre, lyse og stramme tanniner og i det hele taget meget direkte og skriger nærmest på lidt tilhørende mad.

Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 229,95 kr., mens prisen pt kun er 149,95 kr. på tilbud ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 4,5/7