2016 Pierre-Jean Villa, Côte-Rôtie Fongeant, Rhône, Frankrig

2016 Pierre Jean Villa, Côte-Rôtie Fongeant, Rhône, FrankrigPierre-Jean Villa – der jo tidligere var en del af Decelle Villa i Bourgogne – startede i 2009 sit eget vinhus. Derfra smagte vi – som mødets næste vin – 2016 Côte-Rôtie Fongeant, som efter min egen mening var aftenens bedste.

Som I måske læste ved min anmeldelse af vinen Beaune 1er Cru Teurons 2017 fra Domaine Decelle & Fils, så havde Pierre Jean allerede i 2008 sammen med Olivier Decelle købte jord i Côte D’Or i Bourgogne med fælles ambition om at lave elegante, smukke og komplekse burgundiske vine.

Pierre-Jean Villa er selv vokset op med vin, men arvede aldrig vinmager fra sine forældre. I stedet arbejde han i 1990’erne hos Mommesin i Bourgogne … ét af områdets helt store navne.

Han var også i 1996 med til at grundlægge Vins de Vienne, hvor han sammen med 3 dygtige vinmagere Yves Cuilleron, Pierre Gaillard og François Villard plante vinstokke i Seyssuel i Rhône. Der arbejdede han også, da han i 2003 stoppede hos Mommesin og Clos de Tart.

Men siden 2009 har han altså kastet sin energi på vine i eget navn fra det nordlige Rhône, hvor han sammenlagt har 17 hektar marker spredt over højre og venstre bred, bl.a. i Côte-Rôtie, Condrieu, Saint-Joseph, Crozes Heremitage og så en andel på bjergskråningerne i Seyssuel nord for Vienne. I 2020 blev han økologisk certificeret.

Denne 2016 Côte-Rôtie Fongeant er lavet på 60 år gamle Syrah vinstokke og vinen er lavet med 70% hele klaser med gæring og maceration over 20 dage. Efter endt fermentering er vinen lagret 24 måneder på barriqies og 500 liter demi-muids.

I næsen er der arketypisk Nordrhône med en flæsket duft, godt med bacon og tørret kød, mælkede noter, en dyb urkraft med tør, engelsk lakrids, skolekridt, sorte oliven, peber suppleret med en forholdsvis sort og alligevel let frugt med kirsebær og blommer samt en svag sødme. Det virker SÅ elegant og samtidig SÅ dybt.

Smagen er næsten også ubarmhjertig mineralsk med en massiv kant af bådepeber, engelsk lakrids, sød finsk lakrids og så alligevel med en vis lethed, som om, at Pierre-Jean har taget nogle burgundiske vaner med. Sammen med granit, flint og stål, så står Côte-Rôtie Fongeant bare så præcis, legende, lystig, let og stålsat, at man omgående bare bliver i samme lystige og glade humør.

Forhandles hos Juul’s Vin & Spiritus, hvor en flaske koster 1.099 kr.

Vinanmeldelse 6,5/7