2015 Collosorbo, Brunello di Montalcino, Toscana, Italien

2015 Collosorbo, Brunello di Montalcino, Toscana, ItalienSidste vin ved vor vinaften blev en Brunello di Montalcino, som kommer fra vinhuset Collosorbo beliggende vest for Castelnuovo dell’Abate syd for Montalcino.

Tenuta di Collosorbo di Giovanna Ciacci hedder huset også, for det drives nemlig af den gode Giovanna Ciacci med hendes to døtre  Laura Sutera Sardo og Lucia Sutera Sardo.

Giovanna startede sit vinhus i 1995 efter en opdeling af hendes families gamle ejendom Tenuta di Sesta, som oprindelig blev grundlagt i 1850.

Så Ciacci familien har næsten altid lavet vin og dyrker oliven .. det var Giuseppe Ciacci, der i 1966 aftappede godsets første Brunello di Montalcino i 1966 … samme år som Brunello fik sin DOC appellation.

Giovanna og hendes to smukke døtre har samlet 35 hektar vinmarker, som ligger i 250 meters højde. Der dyrkes selvfølgelig mest Sangiovese, men pigerne har også lidt Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot og Petit Verdot.

Ciacci familien laver 6 forskellige vine og denne Brunello di Montalcino er næsten topvinen, for der laves selvfølgelig også en Brunello Riserva. Vinen her er lavet på 100% Sangiovese, der alle er afstilkede let, knust en smule og gæret ved kontrolleret temperatur med hyppige pumpovers … i en lang maceration på skindet.

Efter endt fermentering er vinen så lagret 3 år i en blanding af 12-54 liter slavonske og franske egefade. Efter samling og tapning på flaske er vinen lagret yderligere 8 måneder inden frigivelse. Det er Laura Sutera Sardo, som har lavet vinen sammen med den ansatte Paolo Caciorgna.

I næsen har vinen egentlig frugtmæssig en stor renhed med modne kirsebær, bagte blommer og så ellers tør jord, mulle kælder samt en nærmest medicinsk note med hæfteplaster, medicinkasse og tobak, læder, sten, mineraler, te-blade og en håndfuld krydderurter … og derudover lidt fad med vanilje og lakrids.

Smagsmæssigt går krydderurterne igen … der er helt klart lavendler, støvede kirsebær, blommer, nogle ristede noter samt atter en stenet og mineralsk note, en stram syre og tydelige tanniner. violer, blæk samt grafit. Klar, ren og måske endda med lidt tobak. Sjovt nok vil vinen nok ha’ godt af flere år i kælderen.

Importør er Gobi Vin og vinen kan fås hos Meny, hvor normalprisen er 299,95 kr., men kan ofte fås på tilbud til 199 kr.

Vinanmeldelse 5/7