2020 Bodegas Bhilar, Berria, Rioja, Spanien

2020 Bodegas Bhilar, Berria, Rioja, SpanienLys rød Rioja på et skønt mix af 80% Tempranillo og 20% Viura, maceration-carbonique i 4.000 liter store egefade og lagret på barriques. Det var Steffen, der havde denne spændende Berria med fra det spanske vinhus Bodegas Bhilar.

Bodegas Bhilar er et lille vinhus beliggende lige øst for Bilar by i Rioja Alavesa og huset drives af  ægteparret Melanie Hickman og David Sampedro.

David er seneste generation på vingården og har taget sin uddannelse som ønolog og arbejdet på nogle af de større vingårde i Rioja, inden han i 1999 vendte hjem og startede sit projekt med at lave vine efter biodynamiske principper.

Han var nået til en erkendelse af, at han ville lave vine, der afspejlede hans personlige vinfremstillingsfilosofi, altså unikke vine, som skulle give en følelse af sted, et bæredygtigt landbrug og minimal indgriben i produktionen af vinen.

Han startede med at lære om den biodynamiske filosofi og ændrede, hvordan han passede sine vinmarker … først med konvertering til et almindeligt økologisk landbrug og begyndte derefter biodynamiske principper med harmoni mellem mennesket, jorden, vinstokkene og kosmos. I 2014 blev traktorer elimineret, hvorfor han derefter alene anvendte heste for at dyrke vinmarkerne.

I 2012 gik han all-in på sine egne vine og omdøbte vinhuset til Bodegas Bhilar. Bhilar er det baskiske navn for Elvillar aka Bilar … byen hvor han selv er opvokset i Rioja Alavesa.

Sammen med sin hustru  – amerikanske  Melanie Hickman – har han bygget et nyt vineri, som stod færdigt i 2016. Det er lavet, således at alle vinene gennemgår minimal intervention under både gæring og lagring. Det er bygget off-the-grid med anvendelse af solceller og er også delvist placeret under jorden med store cementtanke for at holde på den naturlige kølighed i vinifikationsprocessen.

Denne Berria er – som skrevet indledningsvis – et blend af 80% Tempranillo og 20% Viura, hvor de hele druer ikke presses, men blot placeres med hele klaser i en 4.000 liter stor trætank, hvor gæringen starter naturligt efter maceration-carbonique metoden … helt som man gør i Beaujolais.

For at sikre at druerne gærer som hele druer, så er der tilføjet kuldioxid under gæringen og samtidig roteres mosten i gæringen. Efter en måned er vinen så presset og hældt på brugte barriques for en malolaktisk. Så lagrer vinen og kommer derefter på ståltanke før en flaskning uden svovl.

I næsen er vinen rank og grøn, klart til den lettere side og den har nogle lidt Franken karaktertræk med grannåle, røg og blæk, men er også lidt mælket med tørre papkasser, godt med kirsebær, hindbær og virker let og saftig i udtrykket.

Smagen er også let læskende med lette og blomsterige toner suppleret med lidt lakrids, blomster og saftig kirsebærsaft, men samtidig ganske rund og blød. Det er en vild sjov charmetrold, der byder på tonsvis drikkeglæde … og sådan kan Rioja også være.

Forhandles af Vinova, hvor en flaske koster 125 kr.

Vinanmeldelse 5/7