2017 Dominio de Atauta, Parada de Atauta, Ribera del Duero, Spanien

2017 Dominio de Atauta, Parada de Atauta, Ribera del Duero, SpanienEfter René Langdahl foredrag om de 10 Ribera del Duero vine kunne vi smage 3 vine mere og den første blev denne Parada de Atauta fra Dominio de Atauta.

Dominio de Atauta ligger byen Atauta ligger i Soria regionen i den østligste del af Ribera del Duero.

Byen har kun små 1.000 indbyggere, men en ret lang historie indenfor produktion af vine. Det siges, at vingården, der nærmest er bygget ind i klipperne har lavet vin i over 600 år, men den nyere historie startede dog i 1999, hvor Michael Sanchez købte gården og nogle vinmarker.

Atauta dalen er unik, idet den undgik vinlusen Phylloxera, som fra 1860 til ind i 1900-tallet hærgede Europa. Derfor findes der i Atauta vinstokke, som er  ældre end 150 år. Den isolerede beliggenhed og et lag af sand øverst i jordbunden er nok de vigtigste årsager til området unikke position.

I dag er vingården ejet af Avante Selecta Group, der i forvejen ejer vinhuse som Bodegas Óbalo i Rioja, Viña Nora i Rías Baixas, Viñas del Cénit i Tierra de Zamora og flere i Monterrei, Castilla La Mancha og Jerez. Da Avante Selecta Group er en del af Inveravante, så ejer de også en række fødevarerfabrikker.

Dominio de Atauta har selv 15 hektar vinmarker, men styrer også dyrkningen fra 30 hektar lejede marker. De 45 hektar vinmarker er inddelt i ikke mindre end 500 små markstykker, der alle ligger mellem 980 og 1.050 meters højde. Dyrkningsmetoderne er biodynamiske og økologiske … men ikke certificerede.

Denne Parada de Atauta er lavet på Tempranillo druer fra 80-100 årige vinstokke  og de høstes ret tidligt for at bevare friskheden og gæres i ståltanke. Efter endt fermentering er vinen lagret hele 12 måneder på små barriques af fransk eg, hvoraf 50% er nye fade.

I næsen virker vinen mere rustik end de foregående vine, men der er bestemt et pænt fadpræg, som giver lidt mokka, chokolade, kakao og vanilje sammen med frugten af mørke bær, solbær, brombær, blåbær og lidt violer samt peber.

Smagsmæssigt bestemt en kraftig vin med en tung frugt, en vis friskhed, meget blød med de kraftige fadnoter med chokolade, sød lakrids, vanilje og solbær. Smager ret godt.

Forhandles af Erik Sørensen Vin, hvor en flaske koster 250 kr.

Vinanmeldelse 5/7