2020 Domaine Belargus, Pithon-Paillé Grololo, Loire, Frankrig

2020 Domaine Belargus, Pithon-Paillé Grololo, Loire, FrankrigAlle husarerne på jobbet var oppe at køre over denne kække 2020 Pithon-Paillé Grololo fra Domaine Belargus, som jeg serverede i tirsdagsvinklubben. Det var nu vist mest på grund af etiketten med en tegning af 2 barmfagre kvinder uden meget tøj … nogle gange skal der ikke så meget til.

Men de struttende attributter er ikke bare grebet ud af den bare luft – so to speak – for vinen Grololo er nemlig opkaldt efter Grolleau druen , som vinen er lavet på … men samtidig er Grololo også fransk slang for fyldige bryster. Det er ganske illustrativt vist på vinens etiket.

Grolleau er jo en rød fransk druesort, der primært dyrkes i Loire i Frankrig. Men navnet er imidlertid afledt af det franske ord grolle, der betyder krage og siges at afspejle de dybe sorte bær fra Grolleau vinstokkene. Grolleau er en gammel sort og har tidligere var meget udbredt i Loire, men i dag mest dyrkes af små traditionalister.

Denne Grolleau vin kommer fra en vingård, som hedder Domaine Pithon-Paille, der ligger på Rue Saint-Vincent i Val-du-Layon i Loire, men siden 2018 har vinhuset været en del af Domaine Belargus, som ejes af den rige parisiske forretningsmand Ivan Masonnat.

Ivan er bl.a. partner i PAI, som er en af Europas største investeringsfonde og har samtidig en stor passion for vin, bl.a. med ejerandele i vinhuse som Thibault Liger-Belair og Philippe Pacalet i Bourgogne … og siden 2018 altså også Domaine Pithon-Paille.

Vingården er oprindelig grundlagt i 1978, hvor Jo Pithon startede sit vinhus sammen med hustruen Isabella. Han var en af Loire dalens første til at implementere økologiske principper i sine marker og en frontløber indenfor tilblivelsen af tørre vine i Anjou, et område der tidligere primært var kendt for søde vine.

Han anvendte kun naturlig gær, afstod fra den gængse chaptalisering og syrejustering i området og var i det hele taget en stor fortaler for den burgundiske tilgang til at lave vin, hvor både anvendelse af fadlagring og separat vinificering af enkelte marker spiller en stor rolle.

Igennem 30 år lavede han ikke meget vin og havde en beskeden produktion, som parret lige præcis kunne leve af. Men gennem årene købte Jo Pithon flere marker, bl.a. købte han parceller på en meget berømt og stejl mark Coteau de Treilles i Beaulieu-Sur-Layon.

Marken var blevet efterladt efter 2. verdenskrig, da den simpelthen var for stejl og umulig at passe… og i efterkrigsårene bearbejdede vinbønderne helst vinmarkerne med traktor.

Gennem flere år købte Jo Pithon 70 parceller på denne skråning fra hele 25 ejere, hvilket gjorde ham til eneejer af denne historiske lieu-dit. Pithon fik samlet i alt 9 hektar marker, som udover Coteau de Treilles omfattede mindre parceller i Savennières, Quarts de Chaume og Coteaux du Layon.

Det var først omkring 2008, at Jo Pithon besluttede sig for at udvide produktionen. Hans idé om at udvide foretagendet til også at omfatte en négociant virksomhed fristede ham mere og mere og hustruen Isabella var absolut med på ideen. Det var hans papsøn Joseph Paillé og hans kone Wendy også, så samme år var det nye Domaine Pithon-Paillé således en realitet.

Størstedelen af Jos marker i Anjou blev solgt fra og i stedet begyndte de at indgå partnerskaber med vinbønder rundt om i Loire. De opkøbte deres druer, vinificerede dem og solgte så vinene under Pithon-Paillé-etiketten. Dermed blev egne vinmarker reduceret til 5 hektar .. men fortsat med fuld ejerskab af Coteau de Treilles.

Men i 2018 mødte Jo Pithon så Ivan Masonnat på en vinmesse i Angers og kemien mellem dem var god. De delte den samme opfattelse af økologi og biodynamik … og selvfølgelig også definitionen af god vin.

I løbet af de næste måneder blev de enige om en overdragelse af ejendommen, med det store ønske fra Ivan, at Jo Pithon i en årrække frem, stadig ville hjælpe til med at lave vinene i det nye Domaine Belargus.

Udover markerne fra Domaine Pithon-Paille, så har Masonnat købt yderligere 10 hektar velbeliggende marker i Quarts de Chaume og Coteaux du Layon fra Domaine Laffourcade. Alle marker dyrkes biodynamisk.

Her smager vi så huset Grololo … en vin, hvor det gamle navn Pithon-Paille fortsat fremgår og lavet som en negociant vin med indkøbte druer. Alt er dog stadig økologisk certificeret.

Grololo er – som skrevet indledningsvis – lavet på 100% Grolleau og på klassisk Loire manér med hele drueklaser, gæret efter macération carbonique metoden i kort tid i rustfrie ståltanke og så efterfølgende lagret der en periode.

Vinen blev nok serveret lidt for køligt, men med luft og varme i glasset, så lukkes der langsomt op for sluserne … landlig, animalsk mødding kombineret med kul, tørv, mergelgrav og kalkagtige noter samt blomstervand, mens frugten mest er ovre i noget kirsebær, skovbær med en snert af lidt tørre enebær. Det er ikke en let og elegant vin, men duftmæssigt lidt bondsk, rustik og ren, direkte vin med et svagt snert af syrlige bolsjer og en smule vanilje.

I munden er vinen meget frisk, utrolig frugtrig, masser af kirsebær og tranebær, en blid syre, lidt appelsinskal, bitterhed … men med masser af charme. Det er en meget saftig, syrlig og frugtstor satan … læskende på en kantet, sjov og bondsk facon. Der er sgu kant og smag.

Forhandles af Vinova, hvor en flaske koster 135 kr.

Vinanmeldelse 4,5/7