2019 Tenuta Sette Ponti, Orma, Toscana, Italien

2019 Tenuta Sette Ponti, Orma, Toscana, ItalienNår vi lige har smagt både Tenuta Sette Pontis smukke Crognolo og forleden topvinen Oreno, hvad er så mere naturligt end at smage vinhusets anden topvin, der simpelthen bare hedder Orma.

Som I måske har læst i  et af de tidligere indlæg om vinene fra Tenuta Sette Ponti, så kommer Orma vinen fra vingården med det samme navn beliggende syd for Livorno i Bolgheri.

Orma ejendommen købte Antonio Moretti Cuseri – den store modemogul – i 2004 efter i mange år at ha’ ledt efter en yderligere vingård til at lave kvalitetsvine … og Orma må siges at opfylde det kriterie, da ejendommen ganske vist kun har 5,5 hektar vinmarker, men de ligger til gengæld lige mellem Sassicaia og Ornellaia.

Og disse 2 ikoniske vinhuse ville også gerne ha’ haft fingrene i de eksklusive 5,5 hektar, men det blev den stenrige Antonio Moretti Cuseri, der skaffede sig skødet på jorden.

Så dermed laver Antonio både den Sangiovese baserede Tignanello dræber Crognolo, kultvinen Oreno og derudover altså Orma … lidt af et felt af vine … vildt.

Orma er fremstillet på et bordeauxblend af 50% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon og 20% Cabernet Franc, som håndhøstes fra den famøse mark i smørhullet. Vinen er lavet med gæring over 15-18 dage i ståltanke og er så lagret 18 måneder på 225 liters franske barriquefade og 12 måneder på flaske før frigivelse til salg.

Og det er på mange måder også – som Oreno – en kult vin, som fx i denne årgang er endt 16 pladser foran Ornellaia på James Sucklings Top 100 og har med 97 point fået samme point som Sassicaia.

Duftmæssigt er vinen pænt tør, mørk og har en vis modenhed, solbær, brombær, blommer, skovbær, skovbund, sandeltræ og andet tørt træ, klar, moden og balsamisk syre … dejlig aroma.

Vinens styrke er dog mest i munden, hvor det er ultra smooth, cremet og så bare skide tørt. Tanninerne udtørrer munden med stor og overbevisende kraft, stramme, uforsonlige og samtidig med en rig balsamisk syre, kirsebær, ribs og tyttebær … men vildt pågående, rund og skarp. Smuk vin og jeg ligger lige mellem 6 og 6,5 fingre.

Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 599,95 kr., mens prisen er 529,95 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 6,5/7