2017 Bodegas Martín Códax, Cuatro Pasos Black, Bierzo, Spanien

2017 Bodegas Martín Códax, Cuatro Pasos Black, Bierzo, SpanienKooperativet Bodegas Martín Códax er formentlig et af de mest spændende af sin slags i Spanien og man bliver næsten altid i godt humør af deres vine, som nu fx denne Cuatro Pasos Black lavet på 100% Mencia fra Bierzo.

Bodegas Martín Códax ligger i byen Vilariño i udkanten af den større by Cambados i Valle de Salnés dalen. Det er i  Galicien tæt ved bugten Ría de Arousa og selvfølgelig under appellationen Rías Baixas, der hvor man laver vine på den spændende Albariño drue … og det gør Bodegas Martín Códax også i stor stil.

Men de laver altså også lidt rødvin, bl.a. via dette lille projekt Bodegas Cuatro Pasos, der ligger i naboområdet Bierzo,, som jo hører under Castilla y León regionen.

Kooperativet er grundlagt i 1986 og tæller 270 medlemmer, som samlet dækker omkring 210 hektar vinmarker i området. Derudover har man aftaler med yderligere 300 vinavlere om levering af druer til kooperativet.

Kooperativet har taget deres navn efter en troubadour … og nej, selvom vi er i Galicien, arnestedet for Asterix og Obelix, så er det ikke Trubadurix, som i hvert tegneseriealbum med de gæve gallere ender med at blive bundet og kneblet, så han ikke kan spolere festmiddagen med sang.

Martín Códax var nemlig en vaskeægte trubadur, som kom fra den lille by Vigo i Galicien, hvor han levede i 1300-tallet. Bodegas Martín Códax sponsorerer også præmien til den store årlige Martín Códax digteraften og støtter en ældre musikgruppe, som også er opkaldt efter den gamle digter.

På kooperativet laves der mest vine på Albariño, hele 10 forskellige af slagsen og herudover mousserende vin samt 4 forskellige likører. Vinene sælges under to brands, nemlig Bodegas Martín Códax samt Burgáns … hvilket i øvrigt er navnet på den bakke, som kooperativets ejendom i Vilariño ligger på.

Men Martín Códax laver altså også andet end Albariño vine, for i 2003 købte kooperativet en gammel vingård Bodegas Cuatro Pasos i Cacabelos nær Ponferrada i Bierzo området under Castilla y León regionen … lige på grænsen til Galicien.

Vingården havde været forladt i årtier, men havde en række gode og  interessant marker tilplantet med gamle Mencia vinstokke. Nu laver Bodegas Martín Códax så også vine derfra, men det ser dog ud til, at vinene vinificeres på kooperativets vineri i Vilariño.

Denne Cuatro Pasos Black er lavet på 100% Mencia druer, som kommer fra 80 år gamle vinstokke på 4 forskellige marker, der endda ligger ved 4 forskellige byer i Bierzo, nemlig Otero, Hornija, Corullón og Valtuille … alle højtbeliggende, skiferholdige marker.

Der er så ikke mange oplysninger om produktionen, men vinen er efter endt gæring lagret 7-8 måneder på fransk og amerikanske 225 liter mellemristede barriques og sluttelig flasket uden klaring.

I næsen en både fluffy, fyldig og tør vin, hvor der både er blommer, brombær, ribs, hindbær, grøn peber, violer, blæk og søde krydderier, tom cigaræske, engelsk lakrids, mørk chokolade, ristede noter samt lidt tør kakaopulver og blomster.

Smagsmæssigt er det en saftig, næsten læskende vin med en fyldige kinder og dobbelthage. Det er krydderkage og mørk frugt, brombær, modne blommer, saftige kirsebær. hindbær, ribs, lakridspulver samt sødbitre elementer, runde tanniner og pænt med peber. Det er da hamrende charmerende og endda med et forholdsvis let tråd, så Houlberg hoster op med 5 store fingre med pil op.

Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 129,95 kr., mens prisen er 89,95 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 5/7