2015 Petrolo, Campo Lusso Cabernet Sauvignon, Toscana, Italien

 2015 Petrolo, Campo Lusso Cabernet Sauvignon, Toscana, ItalienNæste vin havde Jan taget med, og det var en meget spændende vin og ligeledes fra et anerkendt vinhus i Tosana. Det er nemlig Tenuta di Petrolo, der er en lille elite eller kultvinsproducent, der siden 90’erne har opnået utrolige resultater.

Deres ikon-vin Galatrona på ren Merlot er en af området absolut mest sjældne prestigevine og kaldes ofte Toscanas Le Pin eller Pétrus. Men her smager vi Petrolos Campo Lusso på ren Cabernet Sauvignon.

Petrolo ligger mellem de to landsbyer Bucine og Mercatale Valdarno i Arezzo provinsen i den sydøstlige del af Chianti Classico området … et område, som storhertugen i Toscana Cosimo III de Medici allerede tilbage i 1716 havde udråbt som mest værdifuld i produktion af fin vin og kvalitetsolivenolie.

Jeg kan ikke se, hvornår Petrolo blev grundlagt, men i 1834 drev agronomen Giorgio Perrin vinhuset og plantede franske druer, som skulle kombineres med Sangiovese.

Imidlertid er vinhusets nyere historie startet i 1940, hvor Petrolo ejendommen blev købt af Gastone Bazzocchi, som var den første person, der begyndte at lave Sangiovese vine af høj kvalitet på gården. Men det er hans barnebarn Luca Sanjust, der har bragt  vingården frem til den kultstatus, som den nyder i dag.

Luca Sanjust er selv ud af en gammel italiensk adelsfamilie, som kan føre sine rødder tilbage til hertugerne af Sicilien i 1200 tallet. Luca var egentlig kunstforsker og succesrig maler, men besluttede i midten af 1980’erne at hellige sig vinproduktion og har lige siden dedikeret al sin tid og lidenskab til Petrolo.

Under den karismatiske Luca Sanjusts er der siden midt i 1990’erne opnået fantastiske resultater og Petrolo har oplevet et gennembrud blandt internationale vinkritikere, især hos James Suckling i Wine Spectator og Robert Parker. Ejendommen er i dag en af de mest feterede kometer i dagens Toscana.

Samlet har Petrolo 31 hektar vinmarker, der dyrkes efter naturlige principper, bl.a. med at græsset gror frit mellem vinstokkene og har indflydelse på tilstedeværelsen af næringsstoffer og fugt i jorden. Petrolo har ikke anvendt organisk gødning i over 3 år og derudover heller ikke uorganisk gødning i næsten ti år. Derudover anvendes ingen pesticider med kemisk oprindelse.

Jan har tidligere haft en Petrolo med til vores vinaften. Det var tilbage i marts måned, hvor vi smagte selve topvinen Galatrona Merlot i en årgang 2013. Denne gang er det dog en 2015 Campo Lusso Cabernet Sauvignon, som der årligt laves 1.800 flasker af.

Vinen er første gang lavet i 2004. Vinmarken Vigna Campo Lusso med Cabernet Sauvignon blev plantet i 2001 og er en af de højestbeliggende på Tenuta di Petrolo, meget tæt på det gamle forsvarstårn Galatrona, som troner over hele dalen og ejendommen. Marken er beliggende beskyttet fra vind i et naturligt mikroklima, omgivet af høje træer.

Vinen er lavet med spontangæring alene med druernes naturlige gærceller i egefade og efter endt fermentering og maceration, så er vinen lagret 20-22 måneder på nye franske barriques med løbende batonnage de første 6 måneder. Denne årgang 2015 er fortsat med den gamle etiket … den ændrede vinhuset i 2018.

I næsen byder vinen på nogle ristede og brændte noter suppleret med klare fadnoter af kanel, vanilje, kaffe og chokolade, sødme og smørfedme, solbær og brombær, solvarm, men har også gazebind, ribs, violer og lige et notch alkohol.

Smagsmæssigt er det en elegant kraftbasse … en tør basse med solbær og brombær, en frisk og bitter syre, mens tanninerne stikker helt af, tørre og muskuløse. De bider, kratter og snerrer og suppleres med tobak, skovbund, stærk syrlighed, peber og samlet giver det en frisk og elegant mørk vin.

Forhandles af Philipson Wine, hvor en flaske koster 834,95 kr., mens prisen er 695 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 6/7