2010 Tabalí, Pinot Noir Reserva Especial, Limarí Valley, Chile

2010 Tabalí, Pinot Noir Reserva Especial, Limarí Valley, Chile Gert fik hurtigt åbnet endnu en vin, denne Pinot Noir Reserva Especial fra det Chilenske vinhus Tabalí, som ligger i  Limarí i den nordlige del af Chile, hvor der knapt er så varmt som sydligere i Chile. Det giver grobund for lidt mere nuancerede vine.

Som det eneste vindistrikt i Chile har Limarí nemlig en kalkholdig jordbund. Kalken bevirker, at druerne kan opnå en rigdom og nerve, som er uden sidestykke i Chile. Desuden ligger Limarí tæt på Stillehavet, som sender kølig blæst ind i vinmarkerne, og gør klimaet mildere og modningssæsonen længere – og jo længere druerne er om at modnes, desto mere komplekse aromaer kan de opfange.

Vingården er ejet af familien Luksic, og husets vinmager er Felipe Müller, som Guia de Vino de Chile (Chiles vinbibel) i 2010 kårede som ”Winemaker of the Year”. Og ved Chiles største vinkonkurrence, Wines of Chile Awards, blev Tabalís Syrah Reserva Especial i årgang 2008 kåret til Chiles bedste vin af et yderst kompetent dommerpanel, som blandt andet talte Steven Spurrier og Oz Clarke.

Hos Tabalí laves der 3 serier af vin, hvor basisserien hedder Reserva. Dernæst kommer Reserva Especial og så endelig Talinay. Herudover produceres der også en topvin, som huset kalder Payen, som er lavet på 100& Syrah.

Denne Pinot Noir Reserva Especial kommer således fra niveauet over basisserien, og den laves på druer fra udvalgte marker, faktisk 3 forskellige parceller, og lagringen er foregået på fade af ny fransk eg i 12 måneder. Selvfølgelig 100% Pinot Noir.

Duftmæssigt en smule neutral … der fornemmes svagt jordbær og hindbær, men det er mest urter, som dominerer næsen. Der er ingen køer, heste, mødding eller andre animalske dufte … som ellers klæder Pinot Noir vinene så godt. Det fornemmes klart, at vinen har fået godt med solskin, og det går også igen i smagen, som er fyldig, let pebret, igen godt med urter. Ganske blød, også bløde tanniner, men måske en smule anonym i udtrykket.

Forhandles bl.a. af Wine.dk hvor prisen er 125 kr.

Vinanmeldelse 3,5/7  

Skriv et svar