2020 Bertani, Lugana Le Quaiare, Lombardiet, Italien

2020 Bertani, Lugana Le Quaiare, Lombardiet, ItalienSelvfølgelig skulle vi også smage en vin fra Ettore Nicolettos eget vinhus Bertani og det blev 2020 Lugana Le Quaiare.

Det store, gamle, klassiske og legendariske vinhus Bertani ligger smukt på skråningerne i Valpantena dalen. Det er helt præcis i den lille by Grezzana omkring 10 kilometer nord for Verona.

Bertani er grundlagt tilbage i 1857 af de to brødre Giovan Battista og Gaetano Bertani i Quinto di Valpantena. På det tidspunkt var Gaetano allerede en meget dygtig vinmager, som havde studeret i Frankrig hos Professor Guyot og lært nye tekniker.

Og fra starten anvendte brødrene de nye og moderne tekniker, både i vinkælderen samt i deres marker i Valpantena og Soave, men altid med respekt for de gamle traditioner. Og det gav succes … brødrene blev berømt i hele Verona området for deres professionalisme og kvaliteten af deres vine.

Bertani var dog også gode forretningsfolk, og de forstod værdien af selv at flaske vinene for at optimere fortjenesten. De investerede derfor yderligere og i slutningen af 1800-tallet blev husets vine også solgt i mange byer i USA … ja stort set over hele verdenen.

Den store berømmelse betød bl.a. også at deres vin i 1937 blev anvendt ved middagen i forbindelse med kroningen af Kong George VI i England. Derudover har vinhuset fået en lang række store hædersbevisninger for deres vine samt en masse internationale medaljer gennem årene.

I 1952 købte familien den vildt smukke 1700-tals barokvilla Villa Novare med tilhørende 220 hektar jord i Arbizzano nord fra Verona og omkring 5 kilometer svag sydvest for deres hovedsæde i Grezzana.

Det var oprindelig familien Fattori, som i 1735 havde begyndt byggeriet af villaen … nærmest ovenpå en vinkælder fra det 16. århundrede. Inden byggeriet var afsluttet, blev villaen i 1769 solgt til familien Mosconi. De færdiggjorde ejendommen og tilføjede en romantisk park på otte hektar anlagt i engelsk landskabsstil.

Derudover fokuserede familien Mosconi på vindyrkning og blev en af de største vinproducenter i Norditalien på den tid … men det er en helt anden historie.

I første halvdel af det 19. århundrede tog tingene en imidlertid en anden drejning. Herskabsvillaen blev forladt og både parken og en række værelser udsat for vandalisme. Det blev dog overtaget af det lokale kooperativ Cantina Sociale della Valpolicella, som omkring 1933 anvendte villaen som hovedsæde og de var også med til at gøre ejendommen ganske historisk.

Det var nemlig netop i kælderen under Villa Novare, at en af de ansatte på kooperativet ved en fejl glemte at standse gæringen på den søde Recioto og dermed skabte prototypen på det, som vi i dag kender som Amarone.

I dag har Bertani familien omdøbt den berømte ejendom til Villa Mosconi Bertani og renoveret den til fordums glans … en ganske imponerende bygning. Den er imidlertid ikke hovedsæde for vinhuset … det er fortsat ejendommen i Grezzana.

Selve vineriet i Grezzana betragtes i øvrigt også som værende et af de smukkeste i det dejlige Valpolicella Classico område.

Bertani har i dag omkring 200 hektar vinmarker, der ligger i både Valpolicella ved Villa Novare samt Valpantena, men derudover har de altså også marker i Soave samt i Lugana på Lombardiet siden.

Bertani er blandt de få Amarone producenter, der ikke køber deres druer af lokale bønder, de anvender derimod udelukkende druer fra egne marker og kan således selv kontrollere hele processen fra start til slut.

Hele produktionen er de senere år optimeret, men vinene laves fortsat laves efter de klassiske forskrifter … blot med det bedste mulige udstyr til rådighed. Bertanis vine er anerkendt over hele verden for deres exceptionelle kvalitet, og beundringsværdige håndværk.

Siden 2020 har Ettore Nicoletto som CEO været ansvarlig for hele Bertani Domains, der udover Bertani, også omfatter vinhuse som Puiatti, Val di Suga, Trerose, San Leonino og Fazi Battaglia.

Denne 2020 Lugana Le Quaiare er også lavet på ren Trebbiano di Lugana aka Turbiana, som kommer fra marker i Lombardiet. Det er noget rod med, at Lugana dækker to vinområder og jeg i overskrift på vinene skriver, hvorfra druerne kommer. Nå, men sådan er det jo.

Vinen er lavet alene i rustfrie ståltanke, hvor vinen så også efter endt fermentering har lagret i 3 måneder sur lie.

Duftmæssigt en ren og slank Lugana vin, men har dog en moden, småaromatisk duft, en rund frugt med pærer, fersken og abrikos og lidt blomster.

I munden er vinen lidt federe og har samtidig denne lidt saltede  note, men klart slankere og mere salt end foregående Zenato. Den bløde frugt med pærer, fersken er her også suppleret af lidt grape og citroner og smager klart også mere krydret, men samlet er balancen faktisk rigtig fin.

Ikke fundet herhjemme, mens prisen i Italien er 11,99€ … svarende til 89 kr.

Vinanmeldelse 5/7