2017 Villa Pomona, Chianti Classico Riserva, Toscana, Italien

2017 Villa Pomona, Chianti Classico Riserva, Toscana, ItalienNår jeg  nu sidder og bliver begejstret over lidt Chianti Classico, hvad er så mere naturligt end at nappe endnu et glas? Denne gang blev det en 2017 Chianti Classico Riserva fra vinhuset Villa Pomona.

Villa Pomona ligger i Castellina In Chianti omkring 9-10 kilometer nord for Siena og er grundlagt i 1899, da Giovanni Bandino Bandini  købte ejendommen, hvor der i hundrede år havde været dyrket vin under navnet Fattoria Ricceri efter den oprindelige ejer. De ældste bygninger på gården kan dateres tilbage til 1750’erne.

Bandini omdøbte ejendommen til Villa Pomona, da det var en særdeles frugtbar jord. Pomona betyder nemlig frugtbar og jorden gav da også basis for god produktion af både vin og olivenolie, som han solgte til restauranter i Sienna.

Bandini fik pæn succes, således han kunne udvide med flere landbrugsbygninger og en stor olivenmølle, som pressede olivenolie for andre nærliggende gårde.

Med alderen og manglende interesse fra den næste generation begyndte det imidlertid af gå ned ad bakke for vingården. I perioder blev produktionen endda helt opgivet lige indtil Bandinos barnebarn Enzo Raspi greb chancen og begyndte at få Villa Pomona på fode igen.

Sammen med hustruen Ingeborg Jürgens opdagede Enzo nemlig i 1982 nemlig et par forladte vinmarker på ejendommen, og det blev startskuddet til fornyet vinproduktionen og genrejsningen af Pomona.

I dag omfatter vingården driften af 5 hektar vinmarker lige op til ejendommen i et kuperet terræn i omkring 350 meters højde. Der har Enzo Raspi primært Sangiovese samt Colorino samt Cabernet Sauvignon. Det er  basis for en produktion på 20.000 flasker vin hvert år fordelt på 4 forskellige vine.

Det er i dag Enzo Raspis datter Monica, som driver vingården samt lidt klassisk agriturismo med udlejning af et par værelser med hjælp fra hendes moder Ingeborg og søsteren Marina.

Monica Raspi har levet i Pomona siden 1991, men det var først i 2008 at hun besluttede at opgive karrieren som dyrlæge og i stedet blive vinbonde efter hendes far Enzi, der før han valgte vinen til havde været doktor i Sienna.

Monica og hendes familie har omfavnet økologisk dyrkning, og opnåede certificering i 2012. I vinmarkerne lader hun græsset gro mellem rækkerne, og sår kløver og byg som dækplanter. Beskæring, udtynding, fjernelse og blade og høsten udføres manuelt, og i vineriet anvendes naturlig gær til den temperaturkontrollerede gæringsproces.

Afhængig af den ønskede karakter lagres vinene i ståltanke, slavonske egetønder, glasforede cementkar og sidst på flasker.

Udover vinmarker har Fattoria Pomona også oliventræer, frugttræer, en køkkenhave og høns og bier. Familien forbruger det de producerer, og ser sig selv som en integreret del af dette cirkulære system.

Når Monica reflekterer over sin beslutning om at blive vinproducent beskriver hun det som én af de mest vanvittige og mest vidunderlige beslutninger hun har taget. Hendes store dedikation og indiskutable passion for håndværket skinner igennem i hendes vine.

Denne Chianti Classico Riserva DOCG er en af husets 4 vine. Den er lavet på 100% Sangiovese, lavet med 24 dages maceration og gæring ved 25 grader i rustfrie ståltanke. Derefter er vinen lagret på store 7.000-20.000 liter egefade i 15 måneder, efterfulgt af 9 måneder på cementtanke og så yderligere 6 måneder på flaske før frigivelse.

En mørk, svampet og kældervåd aroma. Der er tobak, skovbund, mælkechokolade, læder og en frugt med mørke kirsebær, tranebær og knuste hindbær, svagt lidt appelsinskal, balsamisk gammel eddike og masser af knuste sten, men alt sidder lige der, hvor det skal sidde.

I munden er det nærmest et overflødighedshorn af frisk og tannisk frugt, syrlige kirsebær og tranebær med bitterhed, godt med tørre og stramme tanniner. Det er Chianti, som bider lige der, hvor Chianti skal bide, virkelig saftig, stram, syrlig samt fortsat ung og viril. Det er dermed 5 store fingre med pil op.

Forhandles af Italux, hvor en flaske koster 172 kr.

Vinanmeldelse 5/7