2017 Vincent Dancer, Chassagne Montrachet, Bourgogne, Frankrig

2017 Vincent Dancer, Chassagne Montrachet, Bourgogne, FrankrigVor lille gourmet vinaften sluttede ganske anstændigt og for mig med en knusforelskelse. Til osten nød vi nemlig et glas af denne Chassagne Montrachet fra Vincent Dancer.

Vincent Dancer nok er én af de mest spændende producenter i Bourgogne i øjeblikket. Han er selv vokset op i Alsace og har efter sin far arvet to store passioner, nemlig en kærlighed til vin og foto. Han havde lige færdiggjort sit studie i ingeniørvidenskab, da hans far en dag forslog Vincent at bruge lidt tid i Bourgogne, hvor hans familie ejede nogle vinmarker, der var udlejet til nogle fætre.

Vincent blev omgående hooked på idéen og besluttede sig at bosætte sig i Chassagne-Montrachet og blive vinproducent fra de i alt små 5 hektar vinmarker. Så i 1996 grundlagde Vincent sit vinhus og lavede det første år beskedne 4.000 flasker, men i dag ligger årsproduktionen på 20.000 flasker.

Selvom Vincent Dancer er en beskeden mand, så er hans vine i dag velkendt af restauratører og vinelskere, så vinene er så efterspurgte, at de sælges på allokation og derfor svære at skaffe.

Vincent driver sine marker økologisk certificeret og var endda den første producent til at gøre dette i Chassagne. Hans stil er meget sin egen … ret individualistisk med magre, lyse, salte vine, som helst skal være en afspejling af terroiren … fra rig, upålidelig Meursault Perrieres til den skarpt friske Chassagne Tete-du-Clos.

Denne Chassagne Montrachet er ikke Dancers topvin … men Jesus hvor smager den godt. Vinen er lavet med druer fra flere forskellige marker, bl.a. Voillenots Dessus bag vingården samt La Bergerie fra vinstokke, der er 17-19 år gamle. Efter endt presning og gæring, så er vinen lagret 18 måneder på barriques. Der er kun lavet sølle 2.100 flasker af vinen.

Hvor er det på alle måder en smuk og fin vin … så fin, delikat og balanceret med en elegant og olieret fedme, nødder, hasselnødder, mandler, marcipan, røg, krydderier, lys feminin frugt med æbler, pærer, fersken, mango, hvide blomster, knuste sten, kridt og kalk, som giver en let kølig og mineralsk side. Hvor dufter det dog nærmest ædelt og samtidig mildt.

Smagsmæssigt er vinen så cremet, rund og blød … smelter vitterlig nærmest i munden med største velbehag. Hvor hænger vinen bare vildt godt sammen og vi er således i Lykkeland, der ligger lige nabo til Harmoniland. Der er lemon, citrus og æblesyre, røg, krydderier samt salte mineraler og blide krydderier. Dette er vanedannende og for pokker jeg er solgt. Vi er lige mellem 6,5 og 7 tomler.

Herhjemme forhandles vinene vistnok af Sigurd Müller Vinhandel, men har ikke nogle på lager og de er nærmest umulige at skaffe. Så prisen kender jeg ikke.

Vinanmeldelse 6,5/7    half_thumb