2014 Domaine Arnoux-Lachaux, Pinot Fin, Bourgogne, Frankrig

2014 Domaine Arnoux-Lachaux, Pinot Fin, Bourgogne, FrankrigDomaine Arnoux-Lachaux er beliggende i den sydlige del af den lille by Vosne-Romanée på vej mod Nuits-Saint-Georges og regnes i dag som en af de bedste ejendommen i Vosne-Romanée. Vi smager her deres basisvin, der hedder Pinot Fin.

Domaine Arnoux-Lachaux, der tidligere hed Domaine Robert Arnoux, blev grundlagt i 1858. I dag drives vingården af Charles Lachaux som 6. generation, men fortsat med lidt hjælp fra sine forældre … faren Pascal Lachaux og morens Florence Arnoux-Lachaux.

Efter Charles er kommet til, så har han halveret høstudbyttet og vinene vinificeres nu med ingen eller minimal svovl og for så vidt muligt med hele drueklaser samtidig med så lidt intervention som muligt. Han er også gået over til minimum brug af nye fade, således vinene fremstår meget naturlig og tro mod Bourgognes terroir.

Charles lægger slet ikke skjul på at være en discipel af Lalou Bize-Leroy og i inspiration lader han vinstokkernes skud vokse længere end normalt. Al trimning, som udføres meget sent, udføres i hånden og er baseret på observation.

Han arbejder ikke efter 100% biodynamiske eller økologiske principper, men efter princippet lutte raisonnée, hvor man blot anvender et minimum af ikke naturlige stoffer og metoder. Og 95% af de produkter, som han sprøjter med, er organiske.

De seneste år har han brugt nogle planteafledte sprayer, som endnu ikke er certificeret. Charles er overbevist om, at vejen frem vil være mod biodynamisk produktion og måske endda mere vidtgående, idet han gerne vil undgå at sprøjtning med kobber, hvilket er tilladt under den biodynamiske form. Charles mener, at problemet i biodynamisk drift er, at der kun skeles til hvad du sprøjter med, men slet ikke, hvordan du arbejder.

Charles pløjer fx med hestekraft under den første pløjning i markerne, hvor han samlet har 14,5 hektar, hvilket er fordelt på 15 forskellige parceller.

Det er nogle af verdens bedste og dyreste vinmarker i både Vosne-Romanée, Chambolle-Musigny, Nuits-Saint-Georges samt lieu-dits 1. Cru’er i disse appellationer og så 4 Grands Crus marker, hvilket er Echézeaux, Clos-de-Vougeot, Latricières-Chambertin og den meget sjældne Romanée-Saint-Vivant.

I vinkælderen bruger Charles – som nævnt – næsten altid hele klaser, fx er de fleste af villagevinene med 70% hele klaser og ud over dette er alt stort set 100% hele klaser. De lægges blot i gæringskarrene og herefter starter gæring, og der er ingen opskrift på, hvordan dette styres: det bedømmes efter smag.

Normalt presses vinen ud efter 10-11 dage, så der er ingen kolde pre-maceration eller maceration efter gæring. Han er heller ikke så interesseret i nye egetræfade og bruger 10% i villagevine og det stiger til maksimalt 30% i Grand Crus vinene.

Her smager vi husets Pinot Fin … deres basisvin, der også er et slags visitkort eller signaturvin, som byder på lidt af de kvaliteter, som der kan findes i vinene fra Domaine Arnoux-Lachaux.

Navnet Pinot Fin stammer fra de gamle vinstokke på markerne i Chambolle-Musigny, Vosne-Romanée og Nuits Saint-Georges, som de lokale kalder Pinot Fin. Vinen er lavet med gæring i gæringskar og efter endt fermentering er vinen lagret 3-4 måneder på fade, der er anvendt 1 eller 2 gange tidligere.

I næsen er de lidt bio-landlig kant, krudt og virkelig dejlig landlig, animalsk og dufter sgu rigtigt godt. Der er friske blomster, grafit, blæk, røde bolsjer, lyserøde bær, hindbær, jordbær, ribs, mineraler, nogen sødme, let peber og svagt lidt eukalyptus.

Smagsmæssigt er vinen utrolig blød, blid og behagelig … fint pakket ind i vat. Frugten er let, luftig med jordbær, hindbær, ribs, tranebær og granatæbler … giver fin friskhed suppleret med lidt fennikel. Det er en fin lille bourgogne til fornuftig pris.

Forhandles af Philipson Wine, hvor en flaske koster 279,95 kr., mens prisen er 229,95 kr. ved køb af 12 flasker.

Vinanmeldelse 5/7