2015 Weingut Burg Ravensburg, Eichelberg Kapellenberg Riesling GG, Baden, Tyskland

2015 Weingut Burg Ravensburg, Eichelberg Kapellenberg Riesling GG, Baden, TysklandEfter de 3 champagner fik vi sat os til bords og traditionen tro startede vi med en hvidvin, hvilket blev denne 2015 Eichelberg Kapellenberg Riesling Großes Gewäch fra Weingut Burg Ravensburg i Baden.

Weingut Burg Ravensburg er et gammelt vinslot, som stammer tilbage fra 1251 og det er et af de ældste tyske vinhuse. Indtil 2009 blev det drevet af Freiherr Göler von Ravensburg, men på grund af økonomiske problemer og konflikter blandt arvingerne til Göler, så blev vinhuset i 2010 overtaget/købt af Heinz Heiler, som også driver vinhuset Weingut Heitlinger. Prisen var den nette sum er 7 millioner euro.

Heinz driver selv både Weingut Heitlinger samt tilhørende Restaurant im Weingut Heitlinger i Östringen-Tiefenbach, lidt længere mod nord for Burg Ravensburg.

Nå, men her har vi altså så en vin fra det gamle vinslot, som ligger ved byen Sulzfeld i Kraichgau området i Baden. Her har Weingut Burg Ravensburg 33 hektar vinmarker, hvorfra de årligt producerer omkring 260.000 flasker vin.

Der dyrkes primært druesorterne Riesling, Lemberger, Schwarzriesling, Spätburgunder, Weißburgunder, Grauburgunder og Trollinger.

Husets topvine er GG, dvs. Großes Gewächs VDP Baden og kommer fra de bedste marker, nemlig de tre marker Husarenkappe, Löchle og Dicker Franz. Sidstnævnte mark Dicker Franz er opkaldt efter Freiherr Franz Göler af Ravensburg, som levede mellem 1701 og 1765. Han var elskede de kulinariske lækkerier og fremgår af de gamle familieoptegnelser som én af familiens store mænd.

Faktisk er det ikke kun Dicker Franz’ yndlingsvinmark, som blev opkaldt efter ham, for også det markant tårn i Ravensburg er opkaldt efter den tykke mand. I dag er det i øvrigt primært druerne Lemberger, som vokser på Dicker Franz marken, som er på samlet omkring 7 hektar.

Navnet Husarenkappe … som vel bedst kan oversættes til husarens kasket … går tilbage til Baron Benjamin Göler af Ravensburg, som var major i Baden Husar Regiment. Historien fortæller, at han fik en ordre fra sin øverste chef, Markgraf Karl-Friedrich von Baden, om at fragte små Riesling planter til Baden. Benjamin fragtede stiklingerne i sin kasket til Sulzfeld … og det blev starten på vinmarken Husarenkappe.

Husarenkappe er på omkring 5,5 hektar, mens Löchle er på 6,5 hektar. Udover de tre nævnte topmarker, så ligger de øvrige marker lige omkring Burg Ravensburg, og herudover lidt mellem Sulzfeld og Hügelland. Herfra laver huset også nogle vine, som markedsføres under navnet Freiherr von Göler.

Denne 2015 Eichelberg Kapellenberg Riesling Großes Gewäch er altså fra en af husets topmarker … den den stejle Kapellenberg mark i Eichelberg, som har været kendt siden romertiden. I nyere historie blandt andet for St. Michaels kapel der har prydet vinmarken siden opførelsen i 1748.

Marken ligger i 300 meters højde og har en 50% stejl hældning. Vinen er både fermenteret og efterfølgende lagret sur lie på store, gamle egefade … men yderligere information har jeg ikke fundet.

Sikke en flot Riesling næse … petroleum, medicinskab, nærmest olieret i aromaerne. Der er pærer, eksotisk frugt, fersken, abrikos, passionsfrugt, mango, lemon, citron, nogen sødme, ristede nødder, voks, virkelig æterisk og smuk.

I munden er syren imidlertid halvflad, men til gengæld er der nogen fedme med en opulent krop, som indikerer nogen moden solvarme, der giver en lidt olieret fornemmelse. Der er melon, fersken, lemon, grape, æbler, søde krydderier, røg og fin intensitet. Der er godt med citroner i eftersmagen. Flot vin.

Forhandles af Sigurd Müller Vinhandel, men prisen kender jeg ikke, mens vinen på vingården koster 30€ … svarende til 224 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7