2018 Domaine Henri de Villamont, Bourgogne Pinot Noir Cuvée Prestige, Bourgogne, Frankrig

2018 Domaine Henri de Villamont, Bourgogne Pinot Noir Cuvée Prestige, Bourgogne, FrankrigMer’ burgundisk vin i glasset med denne basisvin Bourgogne Pinot Noir Cuvée Prestige fra Domaine Henri de Villamont, der ligger i midt i byen Savigny-lès-Beaune i Bourgogne.

Vinhuset har en lang historie, der går tilbage til starten af 1900-tallet, hvor den idealistisk Léonce Bocquet, som drev det velansete vinhus Chateau Clos de Vougeot, byggede slottet og de massive, lange underjordiske vinældre. Den karakteristiske slot med tårnet Guettes blev tegnet af arkitekten Charles Suisse og er meget iøjefaldende.

Efter Léonce Boquets død har vinslottet haft mange forskellige ejere indtil 1964, hvor det blev købt af schweiziske Schenk, som jo er en af Europas største vinkoncerner.

Den schweiziske koncern er grundlagt tilbage i 1893 af Arnold Schenk med et koncept om at lave vine fra Europa via opkøb af druer fra vinavlere i en række europæiske land, bl.a. gennem datterselskaber i de respektive lande og dermed udnyttelse af den lokale tilstedeværelse.

Således har koncernen i dag selskaberne, Schenk Italia i Bozen i det nordlige Italien og Bodegas Murviedro i provinsen Valencia i Spanien og er fx med disse to selskaber blandt de førende vineksportører i de to lande med et bredt produktsortiment.

I Frankrig ejer koncernen vinhuset netop Henri de Villamont i Savigny-lès-Beaune i Bourgogne samt Veyrat Latour i Gironde i Bordeaux. I Belgien ejes selskabet Schenk Benelux og i England ejes selskabet Buckingham Schenk.

De franske vinhuse omfatter også Château de Châtagneréaz, Domaine du Martheray, Château Maison Blanche, Château d’Allaman, Cave St-Pierre og Cave St Georges.I Tyskland sidder selskabet i Baden-Baden på store markedsandele af den samlede vinhandel i Tyskland, og det gælder selvfølgelig også i hjemlandet Schweiz. Og på fabrikken i Baden-Baden produceres der vine fra hele verdenen … og altså også champagne.

De senere år er der tilkøbt flere vingårde, bl.a. Castello di Querceto i Toscana samt franske vinhuse som Château d’Aigueville, Obrist i Vevey, Maurice Gay og Domaine du Mont d’Or i Sion, Bolle i Morges og Henri Badoux i Aigle.

Altså et rigtigt stort foretagende, som også laver mere end 600 forskellige vine fra lande i hele verdenen, fx også Australien, Chile, Grækenland … blot for at nævne nogle få.

Siden Schenk overtog Henri de Villamont investerede koncernen frem til 2004 betydelige summer i at højne produktionen i antal på vinslottet via satsning på deres negociantdel. Det betød, at de i den periode årligt producerede 20 millioner flasker hvert år.

I 2004 blev de trætte af at jage de enorme mængder og besluttede at droppe deres negociantforretning. Den beslutning blev fulgt af en række investeringer, hvor vineriet blev renoveret og re-designet for at satse på kvalitet. De hyrede også vinmageren Pierre Jhean til at stå for produktionen … og i dag er det fortsat Pierre, som har ansvaret for produktionen.

I stedet for 20 millioner flaske vin, så producerer Domaine Henri de Villamont i dag mere beskedne 350.000 flasker årligt, som kommer fra deres 10 hektar vinmarker.

Denne Pinot Noir Cuvée Prestige er husets basisvin, hvor Pinot Noir druerne kommer fra forskellige af husets marker. Vinen er lavet helt traditionelt og efter fermenteringen har 40% af vinen lagret på eg i 14 måneder og resten i de rustfrie ståltanke og først derefter er den endelige vin sammenstukket.

Næsen er lettere parfumeret med blomsterflora, mens frugten sådan er ovre i kirsebær, jordbær og ribs, men ellers lidt neutral. Der er klart en vis mineralitet, knuste sten og tør grus, mens fadpræget er svagt med sagte noter af vanilje, kaffe og mælkechokolade.

I munden er der pænt med tør, pænt med syre og godt med strenge, syrlige og let pebrede tanniner. Det er en rå og maskulin burgundisk Pinot Noir, der som en ung, bumset teenager lige mangler den sidste opdragelse, som vil kræve lidt tid i kælderen. Der er fennikel, lidt småskarpe krydderier og streng syre.

Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 199,95 kr., mens vinen i øjeblikket er på tilbud til 129,95 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 4,5/7