2016 Bodegas Avelino Vegas, Avelino Vegas 100 Aniversario, Ribera del Duero, Spanien

2016 Bodegas Avelino Vegas, Avelino Vegas 100 Aniversario, Ribera del Duero, SpanienRibera del Duero vin nr. 4 kommer ubetinget i aftenens tungeste flaske. Det er vinen Avelino Vegas 100 Aniversario fra Bodegas Avelino Vegas og så må vi se, om det også i smagen er en tung, spansk vin.

Bodegas Avelino Vegas er grundlagt i 1950 af Avelino Vegas i Santiuste de San Juan Bautista i Segovia provinsen i appellationen DO Ruedo i Castilla y León. Men i dag har familien Vegas to vingårde … den oprindelig i DO Ruedo samt et topmoderne vineri lige mellem Peñafiel og Pesquera de Duero i Ribera del Duero,

Det er i dag Avelino Vegas’ barnebarn Cristina Vegas, der som 3. generation står for vinhuset og produktionen af vinene. Hun har en uddannelse indenfor bioteknologi samt som ønolog/vinmager fra universitetet i Bordeaux.

Bodegas Avelino Vegas er en stor historie for samlet ejer de ikke mindre end omkring 380 hektar vinmarker, men har derudover også aftaler med vinavlere, der leverer fra samlet omkring 700 hektar, således de i dag laver vine fra 1.080 hektar vinmarker.

Vi smager her deres Avelino Vegas 100 Aniversario, hvor man hylder, at det er hundrede år siden, at grundlæggeren Avelino Vegas blev født. Derfor bærer etiketten på vinen også hans underskrift.

Vinen er lavet på 100% Tempranillo fra 80 år gamle vinstokke fra
marker beliggende i Aguilera i Burgos. Druerne er høstet manuelt og ligger først koldt ved 3 grader, hvor de også sorteres og afstilkes uden presning. Gæringen sker derefter i koniske ståltanke, som vinhuset selv har designet.

Vinen er lavet med gæring og maceratio  over 5 dage efterfulgt af en malolaktisk gæring, hvor efter vinen er lagret en periode på franske egefade og ovale betontanke.

Men modsat vægten på flasken, så er vinen lettere i duften end forventet. Der er ganske vist mørke bær, blåbær, sorte kirsebær, solbær, røg, nelliker, våde fade, tjære, tørv, blæk, blyanter, lakrids, kaffegrums, tør jord og jern … men der stiger også lidt syreagtige noter til vejrs fra glasset.

I smagen er syren også virkelig godt fremme … og fra første fløjt masser af bitterhed, nogen tanniner, men samlet en frisk og lidt tynd vin. Men smagene har nogle af de samme elementer som de forrige med tørrede urter, røg, tobak, kaffe og mørke teblade.

Forhandles af Megavin, hvor en flaske koster 399 kr., mens prisen er 249,95 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 4,5/7