2016 Bodegas Aalto, Aalto, Ribera del Duero, Spanien

2016 Bodegas Aalto, Aalto, Ribera del Duero, SpanienNæste Ribera del Duero vin er lidt af en klassiker, nemlig vinen Aalto fra Bodegas Aalto, der er beliggende vest for Quintanilla de Arriba og ret tæt på Bodgas Vega Sicilia.

Og Bodegas Aalto er netop grundlagt af Mariano Garcias, der tidligere var vinmager på Vega Sicilia igennem mange år. Han grundlagde i 1998 nemlig Bodegas Aalto sammen med Javier Zaccagnini, der tidligere var direktør for Ribera del Dueros eksportråd og havde fået en idé om at skabe en af verdens største vine baseret på et unikke mikroklima i Ribera del Dueros.

Navnet Aalto udtrykker ganske enkelt essensen af de to grundlæggeres ønske om at skabe en af verdens største vine. Alto betyder høj på spansk. Aalto skal udtrykke noget endnu højere.

I dag har Bodegas Aalto opnået kultstatus blandt vininteresserede, hvilket skyldes Aaltos kvalitet, understøttet af pæne internationale anmeldelser og udmærkelser.

We wanted to unleash the full potential of Ribera del Duero, som Javier sagde. Resultatet kunne man smage allerede i Bodegas Aaltos anden årgang, hvor de lavede Spaniens højst ratede vin nogensinde på daværende tidspunkt.

Nogle år senere – i 2006 – blev ejerkredsen af Bodegas Alta udvidet med Masaveu og Nozaleda familierne, som begge også ejer vinerier i andre områder i Spanien og det betød en større stabilitet i hele projektet og investering i et moderne state of the art vineri.

Det er bygget efter Mariano Garcias nøje specifikation og er tegnet af samme arkitekt, som lavede Alvaro Palacios vineri i Priorat, så det er et af verdens mest avancerede byggerier af sin slags og er primært bygget under jorden efter gravity fed princippet.

Det vil sige, at vinen udelukkende flyttes rundt ved hjælp af tyngdekraften. I vineriet, som rækker fem etager ned, er der året rundt en konstant kølig temperatur.

I dag ejer bodegaen selv 32 hektar marker ud af de 130 hektar, som de har adgang til … og spredt på ikke mindre end 200 forskellige parceller omkring 9 byer. Nogle af markerne har gamle vinstokke, mens andre er fortsat har unge stokke, som med tiden vil kunne levere frugt til produktionen.

På Bodegas Aalto laves der to vine, som fremstilles på Tempranillo-druen. Den ene er denne Aalto og den anden PS – forkortelse for Pagos Seleccionados – som betyder udvalgte marker.

Samtlige vine fra Bodegas Aalto er siden vingårdens fødsel i 1999 blev belønnet med 91 point eller derover af Robert Parker. Denne enestående rekord kan end ikke Vega Sicilia tangere.

Aalto er lavet på 100% Tinto Fino aka Tempranillo fra 40-80 år gamle vinstokke fra marker ved alle de 9 forskellige byer i området. Efter endt vinificering er vinen lagret 17 måneder på en blanding af nye og brugte egefade fra både Frankrig og USA … og heraf er 50% nye egefade.

Og lad os starte med duften … absolut fabelagtig, våd, flæsket aroma, hvor der både er mejeri, røget bacon, sødme, masser af tyngde, våde fade, kanel, vanilje, mælkechokolade og en espresso. Frugten brombær, blåbær og sorte kirsebær suppleret med engelsk lakrids og en lidt flot luftighed, som løfter Aalto et tak over det almindelige luftlag.

Smagen er også vildt lækker … Aalto har lige et ekstra gear i automatgearkassen. Det er mørk kraft, meget tør med en fyldig saft og kraft, andefond, engelsk lakrids, solbær, blåbær og nogle tanniner, som næsten umærkeligt sniger sig ind i din mund og sætter sig, ryster dine kindben, så du bliver glad. Vild lækker Ribera vin.

Forhandles af både Theis Vine og Uhrskov Vine hvor en flaske koster 299 kr., mens prisen er 279 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 6/7