2015 Legaris, Legaris Reserva, Ribera del Duero, Spanien

2015 Legaris, Legaris Reserva, Ribera del Duero, SpanienI testen af de 10 Ribera del Duero vine som ledsager til julemaden, så startede vi juleballet med denne Legaris Reserva fra vinhuset, der også hedder Legaris.

Legaris er etableret i 2003 af den store og berømte Codorníu Raventós Group, som stammer fra det gamle, spanske cavahus Codorníu Raventós med rødder tilbage til 1551.

I dag er det fortsat produktionen af Cava, som er det centale, men derudover har Codorníu Raventós Group også investeret massivt i vinproduktion i både Spanien og Argentina. De ejer ikke mindre end 15 forskellige vinhuse, bl.a.  benchmark vingårde som Raimat i Penedes samt Scala Dei i Priorat og så også Legaris i Ribera del Duero.

Med Legaris har Codorníu Group ville vise en ny dimension af vindyrkning i Ribera del Duero, hvorfor der er sket stor investering for opnåelse af de ultimative betingelser for ny slags Ribera del Duero fra det 11. århundrede.

Legaris har næsten 100 hektar vinmarker, som er fordelt på 2 store marker i kommunerne Curiel de Duero og San Martín de Rubiales. De første vinstokke blev plantet i 1999 … 4 år inden de officielle grundlæggelse af vinhuset.

Her smager vi husets Reserva, der er lavet på Tinta Fina druer aka Tempranillo. Druerne er høstet ved håndkraft og de første 3 dage af gæringen er sket ved 12-15 grader, hvorefter temperaturen gradvist er øget. Gæringen tager omkring 15 dage efterfulgt af malolaktisk gæring. Vinen har lagret 20 måneder på franske fade, halvdelen nye og resten brugt én gang før. Sluttelig er vinen lagret 16 måneder på flaske inden frigivelsen.

I næsen er der godt med sødbrændte og ristede noter, masser af urkraft, mørke, søde og gærede bær, brombær, solbær, blåbær, godt med chokolade, kakao, kaffe, læder samt en blomstermark.

Smagen er imposant … tør, sød og med tonsvis af tanniner. Frugten er solbær og brombær, egentlig en fin og frisk, mørk frugt, lidt tør tobak og nogen bitterhed, masser af struktur og tæthed. Det smager altså bare virkelig godt og bestemt en luksusvin, som jeg gerne ville tage sammen med julemaden.

Forhandles af Kjær Sommerfeldt, hvor en flaske koster 285 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7