2017 St. Pauls Kellerei, Riesling, Alto Adige, Italien

2017 St. Pauls Kellerei, Riesling, Alto Adige, ItalienKært barn har mange navne … og da St. Pauls Kellerei ligger i byen St. Pauls aka San Paolo i den nordlige del af kommunen Appiano i Alto Adige regionen i Sydtyrol i Italien på grænsen mellem de to lande, så hedder det både St. Pauls Kellerei samt Cantina Produttori San Paolo. Men det er altså derfra, at vi nu smager denne 2017 Riesling.

St. Pauls Kellerei  er et lille kooperativ, som minder meget om Kellerei St. Michael-Eppan, for det er også grundlagt i 1907, hvor 36 driftige vinbønder fra St. Pauls, Missian, Eppan-Berg og Unterrain slog sig sammen. I dag har kooperativet 215 medlemmer, som til sammen har 180 hektar vinmarker. De bedste marker er Eppan Berg, Gfill, Huberfeld, Justina, Missian og Plötzner.

I Italien er kooperativet kendt for at levere vellavet vin til en meget gunstig pris. Gambero Rosso skriver bl.a. … one of the brightest stars in Alto Adige viticulture and winemaking. Prices across the range are exemplary in their fairness.

Kooperativet har siden de i 1908 byggede deres vineri også løbende investeret i deres faciliteter til vinproduktionen, bl.a. med et stort og moderne tappeanlæg i 1968. Under vineriet har de også en kælder, hvor vinene bliver lagret.

Det suppleres også med, at kooperativet lige uden for landsbyen Paulsner Feld ejer en gammel bunker fra anden verdenskrig, Den er bygget i 1937, men kom heldigvis aldrig i brug. Siden 1979 har den i stedet været anvendt til at lagret 70.000 flasker mousserende vine, da bunkeren har en konstant lav temperatur og fugtighed.

Nå, men denne Riesling fra St. Pauls Kellerei er lavet med druer fra marker ved Appiano Monte, Monticolo og Fiè allo Sciliar i 400-900 meters højde. Den er lavet med langsom gæring ved kontrolleret temperatur i rustfri ståltanke.

Næsen er fin, let og spændstig med lys frugt … lidt tropisk frugt, fersken, melon, pærer, lidt citrus og stikkelsbær. Der er også noget, som minder om stearinlys, men ellers meget ren, blid med lidt kalkede mineraler.

Smagen er frisk med fin syre … ikke sådan sylespids, men med en smule varme. Det er en lidt krydret og rar syre, som suppleres med lemon, citroner, grønne æbler og svag grape. Vinen er vel nærmest blid, sagte og stille … karaktermæssigt lige mellem 4,5 og 5 af de houlbergske tomler.

Forhandles af Distinto, hvor en flaske i årgang 2019 koster 149 kr.

Vinanmeldelse 5/7