2018 Renato Corino, Langhe Nebbiolo, Piemonte, Italien

2018 Renato Corino, Langhe Nebbiolo, Piemonte, ItalienJeg er – som de mest trofaste læsere nok allerede ved – stor fortaler for Langhe Nebbiolo vinene, hvor man kan få sindssyg god vin til fornuftige menneskepenge. Det vil jeg  også føre bevis for, da jeg nu smager 5 Langhe Nebbiolo vine i streg … meget forskellige, men alle på et rigtigt højt niveau. Og jeg starter med denne 2018 Langhe Nebbiolo fra Renato Corino.

Renato Corino ligger en smule øst for La Morra og er et forholdsvis nyt vinhus grundlagt i 2005. Men historien om vinhuset startede dog noget før, nemlig i 1952, hvor familien Corino bosatte sig ved La Morra og begyndte at dyrke vinmarker og sælge druerne til det lokale kooperativ.

Det var dog først i midten af 1980’erne, at Corino familien startede med at flaske Barolo vine i eget navn, nemlig da de 2 sønner Giuliano og Renato overtog driften. De nedsatte udbyttet i markerne og købte franske barriques inspireret af Elio Altare i den bedste modernistiske stil.

Men Giuliano og Renato blev dog gradvis mere og mere uenige om den vinmæssige stil, og efter 20 års samarbejde besluttede de ved udgangen af 2005 at gå hver til sit … dog stadig som gode venner, som fortsat hjælper hinanden.

Guliano beholdte familiens vingård, mens Renato etablerede en ny kælder i Frazione Annunziata Pozzo tæt ved La Morra. Og Renato har fortsat den modernistiske stil som en af Altares disciple, hvilket bl.a. betyder forholdsvis korte macerationer på en uges tid og selvfølgelig lagring på franske barriques.

I dag driver Renato Corino fortsat gården sammen med hustruen samt børnene Stefano og Chiara. De har samlet 8 hektar vinmarker og producerer årligt omkring 50.000 flasker vin.

De bedste marker er Arborina, Rocche dell’Annunziata, Conca og Roncaglie. Og der laves i øjeblikket 8 forskellige vine fordelt på en Dolcetto, 2 på Barbera, en Langhe Nebbiolo samt 4 Barolo’er.

Deres Langhe Nebbiolo er lavet med Nebbiolo druer fra 20-40 år gamle vinstokke på 1,3 hektar vinmarker i 350 meters højde ved La Morra. Efter høst er vinen lavet med en kort gæring og maceration i temperaturstyrende ståltanke i maksimalt 7 dage. Derefter er der sket malolaktisk gæring og 12 måneder lagring på franske egefade, der alene er anvendt én gang tidligere til produktionen af deres Barolo vine. Herefter er vinen tappet på flaske uden klaring eller filtrering og årlig produktion ligger på 8.000 flaske af vinen.

Her er lige de 5 x Langhe Nebbiolo, som jeg har smagt i en lille mini-test.

Næsen nærmest emmer af små, syrlige kirsebær, blyanter og tavlekridt, mandler, marcipan, blomsterpollen, estragon og mynte, meget let og næsten æterisk aroma med et lille pirrende tvist. Der er nogle balsamiske elementer, vanilje, men også lidt varme og sødme, som dog lige forstyrrer en smule og giver et fluffy, imødekommende udtryk, som lige er svært at ryste af sig. Er det godt eller skidt … det skal jeg lige reflektere lidt mere over.

Det smager vildsomt godt … lidt en eksplosiv, fyldig Nebbiolo vin med noget sødme, men det gør samtidig vinen meget likeable, rund, venlig og behagelig. Der er dog bestemt også lidt tanniner, men de er dog skubbet noget i baggrunden, men sikrer et tørt bid og at vinen faktisk ikke bliver for mushy mushy. Det smager sgu godt.

Forhandles af Italux, hvor en flaske koster 110 kr.

Vinanmeldelse 5/7