2013 Fattoria dei Barbi, Brunello di Montalcino, Toscana, Italien

2013 Fattoria dei Barbi, Brunello di Montalcino, Toscana, ItalienSidste vin ved byggemødet var planlagt, at skulle være denne 2013 Brunello di Montalcino fra Fattoria dei Barbi, der ligger 3-4 kilometer syd for Montalcino by i det smukke toskanske landskab.

Vinhuset er grundlagt af Cinelli Colombini familien, som har ejet og dyrket deres Montalcino jord siden 1352 og har ejet Fattoria dei Barbi siden slutningen af det 18. århundrede … 1892 for at være helt præcis. Fattoria dei Barbi var nemlig det første vinhus, som eksporterede Brunello til Europa, Amerika og Asien.

I dag drives vinhuset af Stefano Cinelli Colombini og han driver samlet 450 hektar jord og vinmarker i Montalcino, Scansano og Chianti. Og udover vinproduktionen, så driver familien også den lille Taverna dei Barbi samt et vinmuseum … Museo della Comunità di Montalcino e del Brunello.

Denne Brunello di Montalcino er husets ikoniske vin, som de har produceret siden 1892 og har fået masser af udmærkelser. Den er lavet på 100% Brunello aka Sangiovese druer.

Den er lavet ved, at druerne efter høst gennemgår en slags kølig forgæring i 48 timer ved 16 grader, hvilket forhindrer risikoen for, at druerne bliver for overmodne og øger samtidig ekstraktionen af polyphenoler og giver mere aroma.

Derefter er vinen gæret ved 27-28 grader over 16-17 dage, hvilket er efterfulgt af en malolaktisk gæring i små og mellemstore egefade på 225 liter til 15 hektoliter i nogle måneder inden lagringen i store egefade i 24 måneder. Derefter er vinen tappet på flaske og lagret yderligere 4 måneder inden frigivelse.

I næsen er det arketypisk Brunello med tobak, chokolade, blæk, flæsk, ymer, søde bolsjer, mynte, mentol, modne bær, kirsebær og jordbær, fennikel, stjerneanis, skovbund, en smule sødme med vanilje og kanel … meget fin og elegant.

Smagen er stram og balsamisk … syren styrer med lidt sødme, fennikel, moden frugt, sorte kirsebær, gammel balsamico, lidt mineraler og alt pakket ind i behagelig comfort, rund, blød og alligevel med stramme tanniner. Det smager sgu godt.

Forhandles af Vin Med Mere, hvor en flaske koster 349 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 5,5/7