2018 Weingut Hanewald-Schwerdt, Leistadter Herzfeld Spätburgunder, Pfalz, Tyskland

2018 Weingut Hanewald-Schwerdt, Leistadter Herzfeld Spätburgunder, Pfalz, TysklandNår vi nu er ved de to fætre Thomas Hanewald og Stephan Schwerdt, så lad os kravle op af den tyske bauhaus wienerstige og smage deres Leistadter Herzfeld Spätburgunder.

Vinen er en ny vin i fætrenes sortiment, hvor druerne er fra marken Leistadter Herzfeld, der ligger nabo til Kalkofen. Det er en vinmark med en sydvendt hældning og tilplantet med Dijon kloner.

Vinen er lavet med spontangæring i åbne kar og under gæringen er der tre gange dagligt rørt rundt i gryden for at udvinde mest mulig farve og aroma af skallerne. Efter endt fermentering er vinen lagret 18 måneder på lige dele nye og brugte egetræsfade.

Både i næsen og glasset fornemmes det igen, at 2018 var et pænt varmt år, for der er slet ikke noget transparent eller let over vinen, som først farvemæssigt er klart til the dark side. Det er en tæt, tyk aroma med masser af kirsebær, amaretto, kirsebærlikør, lidt sagte aftryk fra fadene med træ, vanilje, kakao og chokolade, men meget svagt. Dertil er der nogle grønne, småurtede noter … super god intensitet.

Smagen er urtet, grøn med jern, mineraler, stør tørhed og pænt mange tanniner. Der er peber, endda godt med peber, grønne urter, blæk, jordbær, kirsebær, pænt med syre og vildt mange krydderier. Der er også pænt med surhed og en pænt vedkommende syre … grøn og svag burgundisk. Houlberg bliver glad og ligger et sted mellem 5 og 5,5 glade tommelfingre.

Forhandles af Mr Ruby, hvor en flaske koster 299 kr., men pt kan fås på tilbud til 249 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7 

Houlberg har 31. oktober 2020 gensmagt vinen og denne gang – efter et råd fra Mr. Ruby – med en kraftig dekantering 2-3 timer i en skål. Duftmæssigt er det dog nogenlunde samme noter som første gang, men smagsmæssigt åbner vinen rigtig nok noget mere op og afslører en stor og brønddyb intensitet, nogle klart mere markante tanniner, men fortsat på en grøn og lidt burgundisk, megastor og næsten lammende tørhed, kompleks og så med en monsterlang eftersmag. Dermed bevæger pilen sig netop op op 6 pilfingre.

Derfor … dekanter denne vin … og hellere for lang tid end for kort.

Vinanmeldelse 6/7