2019 Paul Ginglinger, Riesling Drei Exa, Alsace, Frankrig

2019 Paul Ginglinger, Riesling Drei Exa, Alsace, FrankrigAlsace Riesling nummer 19 i rækken blev denne Riesling Drei Exa fra den alsaciske vinbonde med det herlige navn Ginglinger. Han bor i den smukke, gamle by Eguisheim i Alsace.

Familien Ginglinger har været vinbønder siden 1610 og i dag drives vingården af den 13. generation i form af Michel Ginglinger samt hans kone Loreto. De overtog driften i år 2000 fra Michels forældre Paul og Marguerite, som dog fortsat hjælper Michel og Loreto på vingården, når der er brug for det.

Michel er uddannet ønolog fra vinfakultetet i Reims og har været i praktik som vinmager i både Bourgogne, Sydafrika og Chile.

Det lille familiebrug har samlet 12 hektar vinmarker, hvor de to bedste marker er Grand Cru markerne Eichberg og Pfersigberg, der drives efter økologiske principper, selvom Ginglinger dog ikke selv er certificeret økologisk. Vinene laves ved, at mosten udtrækkes med en særlig hydraulisk presse, der bevarer druernes store sødme.

Langsom gæring med temperaturkontrol og styring giver hver vin sit særpræg. Efter gæring ligger vinene en længere periode sammen med bundfaldet – sur lie – for at give ekstra smag. Sådan er denne Riesling Drei Exa også lavet, men også lagret 8 måneder på store foudres efter fermenteringen.

Navnet Drei Exa refererer til Eguishem, som oprindeligt hed Exa og der er stadig tre – drei – gamle borge som omkranser landsbyen og de marker, som druerne til vinen er høstet på, nemlig marker Dreistein,  Sundgass og Wettolsheimerweg alle tæt på Grand Cru marken Pfersigberg.

Duftmæssigt virker vinen meget luftig, blomsterrig og har bare et my petroleum … ikke vildt, men tilstrækkelig til at frembringe et lille veltilfreds smil. Frugten er sådan lidt eksotisk med fersken, melon, ananas, papaya og lidt lime. Minder på mange måder om en Ginglinger Riesling, jeg tidligere har smagt. Der er også lidt bund med stor kompleksitet, smør og virker faktisk sådan fint helstøbt.

Smagen er frisk … igen som sidst med Ginglinger lidt rustik i syren, men her fungerer det ret godt sammen med lidt krydret frugt, lidt røgede noter, lemon, sure æbler … utrolig tør, hvilket man i munden mærker på den mest overbevisende facon. Bitterheden vinder over syren, men det samlede indtryk er sgu godt … Ginglinger laver rigtig god Alsace Riesling.

Forhandles af Cappa Vin, hvor en flaske koster 199 kr.

Vinanmeldelse 5/7