2017 Domaine Rémy Gresser, Riesling Lieu-dit Duttenberg, Alsace, Frankrig

2017 Domaine Rémy Gresser, Riesling Lieu-dit Duttenberg, Alsace, FrankrigVi krydser nu endnu en smuk by af på vores Alsace landkort, for Domaine Rémy Gresser ligger i Andlau tæt på Mittelbergheim. Fra Rémy Gresser smager vi deres 2017 Riesling Lieu-dit Duttenberg.

Vinhuset er grundlagt helt tilbage i 1520 af Thiébaut Gresser, der også var udnævnt borgmester i Andlau. Selve vingården er dog grundlagt lidt senere i 1667, men lige siden har familien Gresser lavet vin i den lille by, der ligger i en smal dal ved foden af Mont Ste Odile med marker på de stejle skrænter.

I dag er det Rémy Gresser, der driver den gamle, historiske vingård med samlet 10,3 hektar vinmarker, herunder de 3 Grand Cru marker Kastelberg, Wiebelsberg og Moenchberg samt de 3 Lieu-dits Brandhof, Kritt og Duttenberg.

Det giver en exceptionel variation i jordbundstyper, der sammen med de mange forskellige eksponeringer og højder skaber et hav af forskelligartede terroirs.

For at kunne udtrykke naturen … det lokale terroir driver Rémy Gresser stedet økologisk og biodynamisk. For Rémy Gresser gælder det om at skabe et miljø, der er favorabelt for vinstokkenes trivsel, så de kan producere sunde og modne druer på en naturlig måde.

Der bliver lagt vægt på livet i jorden, som skal beskyttes, fordi det er regnorme, diverse insekter samt bakterierne, der omdanner de organiske elementer til næring, som planterne kan optage.

I en økologisk produktion bruger man kun naturlige midler til at beskytte planterne. I meget fugtige perioder, hvor vinen fx er truet af meldug behandles der med de naturlige midler svovl og kobber, der påføres planterne manuelt udefra.

Men det betyder også, at i meget regnfulde perioder må Rémy og hans team ud og behandle planterne efter hver eneste byge, fordi den den beskyttende opløsning bliver skyllet af bladene.

Konventionelle producenter, som anvender kemikalier for at beskytte deres høst er i mindre grad underlagt naturens luner. De anvender primært systemiske midler, som bliver absorberet gennem rødderne og beskytter planterne indefra og i længere tid.

Her smager vi Rémys Riesling Lieu-dit Duttenberg, der – som Rémy foretrækker – er gæret på egefade, hvilket gør vinene blødere. Efter endt fermentering er vinen også lagret på egefade en periode.

Skal man tage nogle af de første duftnoter, så er det salt og maling … det er sgu næsten ren Sadolin butik, men denne lille markante duft er måske blot petroleum, olie og lidt terpentin. Det lyder måske ikke særligt behagelig, men det dufter velgodt. Det er faktisk lidt en spændstig duft, hvor frugten er fersken, gule æbler, melon … men ellers er er godt med sten, flint og mineraler. Derudover lidt florale elementer kombineret med citrus og skovoks med terpentin. Hmmm.

Smagen lever dog ikke helt op til duften … lidt mere brovten og rustik, hvor syren slet ikke er så elegant, som man kunne håbe. Der er tonsvis af citronsyre og salte mineraler, men det hænger egentlig fint sammen og giver en syrerig, livlig og frisk vin, som måske dog mangler en lille smule finesse, men duften trækker sgu voldsomt op.

Forhandles af Vinea, men prisen kender jeg ikke … ligger et sted mellem 100 og 200 kr.

Vinanmeldelse 5/7