2018 Weingut J. Neus, Spätburgunder Muschelkalk, Rheinhessen, Tyskland

2018 Weingut J. Neus, Spätburgunder Muschelkalk, Rheinhessen, TysklandNæste Neus vin er ægte Spätburgunder og som den foregående også en Gutswein, for vinen er nemlig vinhusets Spätburgunder Muschelkalk i årgang 2018.

Spätburgunder Muschelkalk er  Neus’ eneste rødvin af husets Gutsweine. Druerne til vinen kommer fra marker rig på den særlige kalksten, som kaldes Muschelkalk … et klippelag med en slags skalbærende kalksten med banker sammensat af fossile skaller, som ligger over den ældre Buntsandstein og under den yngre Keuper kalksten.

Vinen er lavet ved, at druerne først spontangærer i 20 dage på Stückfass 600 liter egefade og efter endt fermentering er vinen så lagret på store egefade i 20 måneder i Neus’ gamle hvælvede kælder. Vinen har 0,1 gram restsukker pr. liter.

Og det er ikke bare en hvilken som helst vinkælder, at vinen er lagret i, for Neus’ vinkælder – der größten Gewölbekeller – blev bygget i 1894 og er den største i Rheinhessen. I kælderen under vinhuset ligger der tønder med en kapacitet på 1.000 liter. De ældste af tønderne stammer fra 1893 og 1897 og har været i brug siden starten af kælderen.

Næsen er markant anderledes end Neus’ Pares Spätburgunder Großes Gewächs, virkelig bondsk, animalsk, biodynamisk med sved, kompostbeholder, mælkede og yoghurtagtige noter, en tung fugtig frugt, mørke kirsebær, sur/søde sokker, røg, ristede noter, tobak, spændstig fedme … næsten lidt Gamay Beaujolais elementer og dernæst en lille drilsk grøn og luftig prikken.

I munden er det en Spätburgunder med både syre, kant, peber og saftig fyldighed. Det er en stor historie … lidt det man ude på landet vil kalde en frisk knejt. Det er en tonser. I smagen er frugten næsten endnu mørkere, sorte kirsebær, jordbær, solbær, meget saftig og bondsk. Det er ingen letbenet Spätburgunder elegantier, men har  nærmere tykke ben, muskler og et solidt saftigt tråd.

Forhandles af Mr Ruby, hvor en flaske koster 179 kr., mens prisen er 129 kr. ved køb af 3 flasker.

Vinanmeldelse 5/7