2016 Guido Rivella, Barbaresco, Piemonte, Italien

2016 Guido Rivella, Barbaresco, Piemonte, ItalienSidste piemontiske vin denne eftermiddag blev et glas 2016 Barbaresco fra Guido Rivella … den tidligere vinmager og højre hånd hos Angelo Gaja gennem hele 45 år.

Hos Gaja havde Guido ansvaret for alle vinene, både vinene fra Barbaresco, men også vinene på Gajas Ca’ Marcanda i Toscana. I 2010 startede han sit ejet lille projekt, hvor vinene i starten blev lavet under datterens navn Silvia Rivella, men siden Guido stoppede hos Gaja i 2015 har hans eget navn stået på etiketterne.

Guido kommer selv fra fra en landbrugsfamilie i det kuperede terræn omkring Montestefano marken, som familien faktisk altid har ejet en pæn portion af og det lå også i kortene, at Guido skulle være vinmager. Han fik sin uddannelse som ønolog ved vinskolen i Alba og rejste derefter ud for at se verdenen … men vendte dog hurtigt hjem og fik arbejde hos Gaja.

Der arbejde han så i næsten 5 årtier og blev arkitekten bag vinene fra Gaja og fik nærmest en stjernestatus i Barbaresco. Nu driver han altså på sit otium i dag sit ejet lille foretagende i den gamle kælder under Rivella familiens gamle vingård med druer fra familiens egne marker, som indtil da havde leveret druer til nogle af områdets ypperste vinhuse, herunder netop Gaja.

Således kommer 70% af druer til Guido Rivellas vine fra netop Montestefano marken, som de ejer en stor klump af. Marken ligger lige øst for Barbaresco by. Derudover lejer Guido også en parcel på 0,5 hektar på marken Fausoni lige vest for Neive af datteren Silvias svigerforældre. Samlet har Guido 3 hektar vinmarker med stokke  plantet i 1970’erne, men også nyere beplantninger.

Den årlige produktion ligger normalt omkring 12-13.000 flasker, så der er med andre ord tale om en yderst begrænset produktion, som hvert år er solgt … nærmest inden vinen har lagret færdigt, så flaskerne er samtidig svære at skaffe.

Datteren Silvia er i dag også med i driften, herunder også det lille agriturismo med udlejning af 4 værelser, som familien også har i den gamle 1600-tals vingård.

Nå, men lad os se nærmere på denne 2016 Barbaresco, som lavet med Nebbiolo druer fra i alt 0,62 hektar af markerne Montestefano, Patricone og Bibinet – alle marker med eksponering mod syd/sydøst. Jordbunden er på de sydvendte parceller rig, dyb med højt indhold af ler og kalk, mens den på de sydøst-vendte skråninger er lidt lettere.

Druerne høstes ved håndkraft, hvorefter den alkoholiske gæring samt maceration finder sted i rustfrie ståltank i omkring 20-22 dage med temperaturkontrol. Malolaktiske gæring samt modning foregår i barriques i 14 måneder, hvorefter vinen bliver tappet og får lov at sætte sig et par måneder inden frigivelsen.

I forhold til de foregående Barolo’er er næsen kødfuld og venlig, har mere krop og tyngde. Frugten er heller ikke helt så moden, som hos de forrige vine, mere bare ren kirsebær, jordbær, tranebær, lakrids, sød tobak, vanilje, chokolade, muskatnød og tørrede roser.

Smagen er også venlig, meget vedvarende og elegant. Den er blød, man smager næsten de tørrede roser, tanninerne omgængelige og vel nærmest silkeagtige. Det hele er faktisk pænt koncentreret og intenst … lækker glas vin, som dog nok også fortjener lidt tid i kælderen og en stund til fordybelse.

Forhandles af Distinto, hvor en flaske koster 599 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7