2017 Maison en Belle Lies, Bourgogne Aligoté, Bourgogne, Frankrig

2017 Maison en Belle Lies, Bourgogne Aligoté, Bourgogne, FrankrigMin vinbuddy Jan var forleden forbi, hvor vi drak lidt godt og blandet. Han havde taget en lille flaske vino med fra gemmerne, nemlig denne 2017 Bourgogne Aligoté fra vinhuset Maison en Belle Lies.

Vinhuset drives af Pierre Fenals, som selv er født i Dijon og blev uddannet kemiker med speciale i molekylær biologi. Han fik dog en karriere i modebranchen i Paris og blev interesseret i vin ved et tilfælde. Han fandt nemlig en dag på et af storbyens mange loppemarkeder et bog af Rudolf Steiner … biodynamikkens store gudfader og blev – som kemiker – nysgering på Steiners teorier.

I de efterfølgende år studerede han Steiner og brugte bl.a. også nogle af teorierne, når han hjalp sin far, som havde en stor kvægfarm med opdræt af køer. Men det med vinen trak imidlertid i Pierre.

Da Pierre Fenals blev 52 år i 2002 trak han sig tilbage fra modebranchen, solgte hans og hustruens lejlighed i det centrale Paris … og så flyttede de til Bourgogne for at lære at fremstille vin.

Han tog en uddannelse i Beaune og arbejdede derfor hos en folk udvalgte producenter, som havde samme idealer som ham selv, bl.a. Jean-Louis Trapet i Gevrey-Chambertin, Marcel Lapierre i Villié-Morgon og Emmanuel Giboulot lige uden for Beaune.

Men i 2008 grundlagde han så sit eget vinhus Maison en Belle Lies med køb af en gammel betonlagerhal i udkanten af ​​landsbyen Saint-Aubin, kun få hundrede meter fra veteranen Dominique Derain. Han købte også 2,8 hektar vinmarker i i Maranges og Hautes-Côtes de Beaune … og så gik han ellers i gang.

I dag har Fenals samlet 4 hektar vinmarker, men opkøber også druer fra yderligere 8 hektar marker hos en række udvalgte vinavlere, som vil dyrke druerne efter hans klare retningslinjer, for Pierre arbejder udelukkende med Ecocert økologisk certificerede marker.

Derudover dyrkes alle vinmarker også efter biodynamiske principper ved hjælp af deres egen kompost og selvvoksede urtete og med hensyn til månens faser og alt det der.

Denne Bourgogne Aligoté er selvfølgelig lavet på 100% Aligoté … Borgognes sekundære hvide druesort. Druerne kommer fra marker beliggende på bakken over St. Aubin og dyrket biodynamisk. Vinen er gæret spontant med druernes egne gærceller i rustfrie ståltanke og har lagret 14 måneder sur lie i en kombination af stål og 30% i gamle egefade. Lavet og flaske fuldstændig uden brug af svovl.

Duftmæssigt er det virkelig interessant og bestemt ikke mainstream på nogen måder. Det er klart landligt, animalsk … men på en ret stille, subtil og afdæmpet facon. Det er nærmest lidt flæsket, kødfuldt med græskar, skocreme, grannåle, karamel, saltlakrids, nødder, røg, æter, lidt honningmelon, svag oxidaktiv, mens syren holder sig langt i baggrunden.

I munden glider vinen stille, rolig og afdæmpet gennem svælget, mens syren er ultra blid, afdæmpet, vag og svæver næsten langt i baggrunden. I stedet er der en saftig, let og kalkagtig lethed, lidt meloner, stikkelsbær og citrus … en sky kvinde, uskyldig med et nonneagtigt fjæs med saftigt, afdæmpet velsmag.

Forhandles af Volatil, hvor en flaske koster 250 kr.

Vinanmeldelse 5/7