2018 Pertaringa, Lakeside Cabernet Sauvignon, McLaren Vale, Australien

2018 Pertaringa, Lakeside Cabernet Sauvignon, McLaren Vale, AustralienLad os fortsætte med endnu et vinhus fra Down Under … men vi rykker nu til McLaren Vale, hvor vi finder vinhuset Pertaringa omkring 8 kilometer fra kysten ved St. Vincent Gulf og knap 30 kilometer stik syd for Adelaide.

Vinhuset er grundlagt i 1980 af Geoff Hardy … og Hardy er nok et navn, som klinger bekendt, når snakken går på australsk vin. Men Geoff Hardy stammer da også fra familien bag den store Thomas Hardy & Sons koncern, som Thomas Hardy grundlagde for mange år siden i 1853. Thomas Hardy er endda senere blevet kaldt faderen til vinindustrien i det sydlige Australien.

I dag ejes koncernen dog ikke længere af Hardy familien, men hedder i dag Accolade Wines og ejes af en stor australsk kapitalfond CHAMP Private Equity. I dag er Accolade nok et af verdens største vinhus, som ikke kun laver vin i Australien, men i hele verdenen med et utal af brands, hvor jeg i hvert fald har talt 56 store brands, fx Hardys, Banrock Station, Kumala, Da Luca og Echo Falls … sidstnævnte 3. største vinbrand i Storbritannien.

Hvis du vil læse mere om Hardy koncernen, så tjek eventuelt min anmeldelse af en 2014 William Hardy Chardonnay fra Hardy Wines, for der skrev jeg lidt mere om den megastore koncern.

Nå, men den gode Geoff Hardy forlod altså Hardy koncernen allerede inden de ekspanderende til hele verden, for i 1980 havde koncernen godt nok opkøbt andre vinhuse, men primært i Australien.

Geoff havde selv startet i familiens vinhus i 1975 og havde nogle år senere også fået sin vinuddannelse med diplom fra universitet, men allerede få år senere meldte lysten sig til at stå på egne ben, så han stoppede hos Hardy og etablerede i 1980 vinhuset Pertaringa sammen med Ian Leask, hvor de startede med at lave vine fra McLaren Vale.

Navnet Pertaringa betyder; tilhører bakkerne og stammer fra det lokale Kaurna folks oprindelige sprog.

Men Geoff havde flere idéer og et par år senere fandt er perfekt sted i Adelaide Hills til at dyrke koldklima druer. Der købte han i 1987 lidt jord og plantede vinstokke. Projektet kaldte han K1, da stedet var unik og den første kommercielle mark i Kuitpo regionen.

Siden har Geoff også startet vinhusene Hand Crafted by Geoff Hardy og GMH. Derudover har han også arbejdet som vinkonsulent for en række vinproducenter i Australien, Frankrig samt Italien, hvor han samlet har været med til at tilplante over 200 vinmarker og samlet over 3.000 hektar.

I 2011 købte han også sin forretningspartner Ian Leask ud af Pertaringa, så i dag består hans lille vinimperie af de 4 vinhuse K1, Hand Crafted by Geoff Hardy, GMH samt Pertaringa. Dermed har han ligesom sin familie fortsat den 160 år gamle tradition med at flytte grænserne for australsk vinproduktion.

På Pertaringa har Geoff samlet 150 hektar vinmarker og laver sammen med den ansatte ansvarlige vinmager Shane Harris lige omkring 15 forskellige vin. Vi starter med at teste en fra Lakeside serien, nemlig deres 2018 Lakeside Cabernet Sauvignon.

Desværre er Geoff og Pertaringa meget sparsomme med oplysninger om produktionen af deres vine … både med gæring, lagring eller andet. Den har dog formentlig været lagret en kortere periode på egefade. Jo, vinen har 3,5 gram restsukker og så hører Lakeside serien til de billigste af husets vine.

I næsen er der masser af frisk solbær, en snert af enebær, modne blommer, cigarkasser og svagt igen en smule eukalyptus og kaktuspiller. Der er lette fadnoter … svagt lidt kanel og en våd vaskeklud. Smagen er også en kende stringent og endimensionel, lidt stærk med peber samt en skarp og irettesættende syre … i det hele taget en meget syrerig vin, som Houlberg kæmper en anelse med.

Herhjemme overvejer Winelovers.dk import, men prisen kender jeg ikke.

Vinanmeldelse 3,5/7