2014 Hardys Wines, William Hardy Chardonnay, Limestone Coast, Australien

2014 Hardys Wines, William Hardy Chardonnay, Limestone Coast, AustralienSelvcenteret som man er, så er det jo klart, at omverdenen har fået øje på Danmarks flittigste vinblogger aka. sitet Houlberg … blog om vin & gode oplevelser. I hvert fald har det møj-store vinimperie Accolade Wines igen sendt et par flasker til Yours Trully og bedt om en ærlig vurdering. Og det er jeg jo altid mand for … i jeres tjeneste naturligvis.

At konen så også nyder godt af denne gavmildhed, som i disse juletider er helt i tråd med højtidens ånd, er jo blot en ekstra gevinst. Fra Accolades mange brands er det denne gang Hardys … som de fleste formentlig kender fra supermarkedernes hylder.

Jeg har tidligere smagt vine fra Hardy’s … okay kvalitet til billige penge. Denne gang er det en Hardys vin på Chardonnay i serien William Hardy, opkaldt efter 5. generation af Hardys … nemlig William Hardy, som også blot bliver kaldt Bill Hardy.

Det var forfaderen Thomas Hardy, som i 1853 grundlagde vinhuset. Han var 3 år tidligere som ung 20-årig kommet til Australien fra Devon i England og arbejdede første år i Australien for John Reynella på vinhuset Reynella. Derefter arbejdede han i en periode som guldgraver og kvæghyrde inden han for de optjente penge købte en mindre ejendom Bankside tæt på flodens Torrens.

Der begyndte han selv at produere vine … specielt havde Thomas Hardy et mål om at lave billige kvalitetsvine. Den første vin kom på markedet i 1857 og det blev en succes. Hardy blev et af de første australske vinhuse, som begyndte at eksportere deres vine.

Og det blev starten på en vild ekspansion, bl.a. med opkøb af vingården Tintara i McLaren Vale, hvor vinhuset i dag har deres produktionslokaler. Langt senere køber Thomas Hardy and Sons også Reynella, hvor Thomas Hardy oprindelig arbejdede i 1850. Det er i dag vinhusets hovedsæde.

Thomas Hardy and Sons ender faktisk med at blive Australiens største vinproducent, og ændrede i 2008 sit navn til Constellation Wines Australia. I 2011 blev firmaet – sammen med Constellation Europe – solgt til en australsk kapitalfond CHAMP Private Equity og det skiftede samtidig navn til Accolade Wines.

Og det er – som jeg skrev tidligere – en møj-megastor vinkoncern, som ejer et utal af vinmærker, har over 1.600 ansatte, er størst indenfor vin i både Australien samt England og sælger deres vin over hele verdenen.

Hardys har i Australien i dag over 3.200 hektar vinmarker, og har derudover dyrkningsaftaler med omkring 1.000 vinbønder i landet … og det er bare Hardys … et af de mange brands i Accolade Wines. Som jeg sagde … en megastor koncern.

Hos Hardys laves der vine i en række forskellige serier, nemlig serierne Winemakers Rare Release, Thomas Hardy, Eileen Hardy, HRB, Sir James, The Journey, Tintara, Oomoo, William Hardy, Nottage Hill, Crest, Stamp, VR samt Whiskers Blake.

Denne William Hardy er opkaldt efter 5. generation William “Bill” Hardy. Vinmager er Paul Lapsley, og ellers har jeg såmænd ikke de store oplysninger omkring produktionen af vinen.

I munden er der pære, fersken, abrikos, smør, frugtsten, papkassser … eller noget i den retning, let krydret … sådan lidt spidskommen. Smagen er meget ren, stålsat frugt, okay syre og ingen oversøisk Chardonnay fedme her. Mangler måske lidt dybde … men ellers okay aussi-vin.

Kommer i uge 1 på hylderne i SuperBrugsen til 50 kr., normalpris 99,95 kr.

Rating 3,5/7  

Skriv et svar