2010 Weingut Leitz, Geisenheimer Rothenberg Spätburgunder, Rheingau, Tyskland

2010 Weingut Leitz, Geisenheimer Rothenberg Spätburgunder, Rheingau, TysklandGeisenheimer Rothenberg Spätburgunder var aftenens første rødvin … og er lavet i et samarbejde mellem Johannes Leitz på Weingut Leitz i Rheingau og Fritz Becker fra legendariske Weingut Friedrich Becker i Pfalz.

Weingut Leitz holder til i Rüdesheim am Rhein, men har deres vinkælder i Geisenheim i Rheingau, hvor familien har været vinbønder siden 1744. Efter anden verdenskrig var vingården fuldstændig ødelagt, men blev genopbygget af Josef Leitz. Hans søn John drev i en kort tid vingården, men døde tidligt, så siden 1985 har vinhuset været drevet af Johns søn Johannes Leitz.

Johannes er uddannet vinmager fra Geisenheim skolen og blev straks efter endt uddannelse smidt ind i familieforetagendet, som moderen havde drevet nogle år efter Johns død. Dengang var vingården alene små 3 hektar.

I dag er Weingut Leitz et internationalt anerkendt vinhus og Johannes har løbende udvidet gården til i dag 40 hektar vinmarker, bl.a. med parceller på topmarker som Rüdesheimer Berg Schlossberg, Rüdesheimer Berg Rottland og Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels.

Han er kendt for folkelige successer som fx Riesling vinen EINS-ZWEI-DRY og har da også vundet flere priser for sine vine. De fleste af vinene er hvide på Riesling og laver alene én rødvin, og det er netop denne Geisenheimer Rothenberg Spätburgunder.

Geisenheimer Rothenberg mark ligger nord for byen og faktisk den mark, der ligger tættest mod Geisenheim by lige under Mönchspfad med en undergrund af rødlig skifer og quarzit. Druerne er høstet i midten af oktober, hvorefter vinen er lavet med macaration og gæring i åbne egekar.

Derefter er vinen lagret en kort periode på store egefade, inden den så fragtes til Becker i Schweigen i Pfalz, og ligger der 21 måneder på en blanding af franske og tyske barriques, hvorefter den ufiltreret aftappes på flaske. Der er 1,8 gram restsukker pr. liter i vinen.

Imidlertid skuffer vinen, som har en meget sjov duft, som ikke er imødekommende, men har nogle grønne elementer, tør leret jord, medicin, næsten ingen frugt, men i stedet lidt havvand og virker meget indelukket. Der er tørt, råddent træ, tang fra stranden, blyanter lagt i blød … kan der være en fejl på denne flaske?

Smagen er moden, syrlig frugt, smager bedre end duften, grøn, stringent med lys frugt, kirsebær, ribs, sure citroner, men faktisk ikke særlig kompleks, Ingen omkring bordet var særlig imponeret, men vi hældte resten af vinen i en står skål og gav den luft … og så smagte vi igen vinen efter nogle timer.

Det hjalp en smule, hvor næsen blev en smule mere kompleks med en urtet, grøn og nærmest biodynamisk slagside, lakrids, maling og lyse, syrlige bær, mens smagen også blev en tak mere frugtrig. Jeg har drukket masser Spätburgunder fra Rheingau samt  vine fra Becker, men denne virker lidt ved siden af sig selv.

Ved første forsøg en rating omkring 3-3,5 fede fingre, men efter dekanteringen kravlede vi lige op på 4 Thumbs Up.

Forhandles af Juul’s Vin & Spiritus, hvor en flaske koster 429 kr.

Vinanmeldelse 4/7