2011 Weinhof Herrenberg, Loch Riesling Wiltinger Schlangengraben Alte Reben, Mosel, Tyskland

2011 Weinhof Herrenberg, Loch Riesling Wiltinger Schlangengraben Alte Reben, Mosel, TysklandWeinhof Herrenberg ligger midt i byen Schoden ved Mosel flodens biflod Saar i den sydlige del af Mosel. Derfra smager vi denne 2011 Loch Riesling Wiltinger Schlangengraben Alte Reben.

Weinhof Herrenberg er grundlagt i 1992 af Claudia og Manfred Loch, der startede tilværelsen som vinbønder totalt uerfarne med en 1.200 kvadratmeter vinmark, en rusten traktor, et par gamle trækurve fra før krigens tid  samt en stor dosis idealisme.

Økonomisk set var det måske ikke ligefrem den smarteste idé, at starte en vingård fra ingenting og uden erfaring overhovedet, og samtidig besluttet på, at vinene også skulle laves økologisk.

Men Weinhof Herrenberg er også historien om, hvordan ting kan lykkes, hvis der er tilstrækkelig med vilje og med stor arbejdsindsats,

Ret utraditionelt besluttede Claudia og Manfred også at droppe brugen af den normale tyske klassificering med Kabinett, Spätlese m.v. på de fleste af deres vine.

I stedet for har de på Herrenberg-marken valgt at navngive vinene efter de forskellige parceller eller terroirs, der er på marken og visse parceller er endda yderligere opdelt. Derfor må de kun skrive Qualitätswein på etiketten.

I dag har Loch parret 4 hektar vinmarker, men produktionen er ganske lille, da de alene producerer 8.500 flasker vin årligt. En af forklaringerne skal findes i høstudbyttet, der gennemsnitligt ligger helt nede på utrolige 33 hektoliter pr. hektar.

Det er faktisk mindre end de 50 hektoliter pr. hektar, som er det maksimal tilladte for Grosses Gewächs vine. De bedste marker er Schodener Herrenberg, Ockfener Bockstein og Wiltinger Schlangengraben.

Og det er netop fra sidstnævnte, at druerne til denne vin kommer … fra en af verdens ældste vinmarker med upodede vinstokke, hvoraf nogle er helt tilbage fra 1893. Druerne håndplukkes over flere gange, så kun den optimalt modne druer plukkes.

Gæring sker spontant alene med druernes naturlige gærceller i rustfrie gæringstanke og gærer helt ud.

Duftmæssigt er der godt med petroleum, olieret tvist, olievædede klude og æteriske dampe i et gammel værksted … en våd vaskeklud – brugt selvfølgelig – helt klassisk Riesling næse, modne gule æbler, abrikos og krydret varme.

I munden er det en kraftigere Riesling, en del sødme og stor intensitet samt dybde, fedme, syltede citroner, kvæde, abrikos, lidt grape og meget saftig. Det er sgu monsterlækker Riesling og vi ligger på 5,5-6 houlbergske fingre.

Forhandles af Terroir Vin, hvor en flaske koster 366 kr.

Vinanmeldelse 6/7