2016 Jean Monnier & Fils, Meursault Clos de Cromin, Bourgogne, Frankrig

2016 Jean Monnier & Fils, Meursault Clos de Cromin, Bourgogne, FrankrigByggemødets første vin blev hvid og burgundisk, nemlig denne Meursault Clos de Cromin fra Domaine Jean Monnier & Fils … et historisk domæne beliggende i Meursault.

Det ligger faktisk i byens centrum på Place de l’Hôtel de Ville og er grundlagt tilbage i 1720 af familien Monnier. I dag drives det af Jean-Claude Monnier og hans Nicolas.

De har samlet 16 hektar vinmarker i Côte de Beaune, herunder 6 Premier Cru parceller, nemlig Beaune Montrevenots, Pommard Argillières, Pommard Fremiers, Pommard Epenots Clos de Citeaux, Meursault Genevrières og Meursault Charmes. De fleste af domænets vinstokke er 25 til 60 år gamle.

Selvom Jean-Claude Monnier og Nicolas har fulgt med i den nyeste udvikling, så trækker de også på de erfaringerne fra deres forfædre, således at deres vine laves med respekt for terroir, kvalitet og tradition.

Her smager vi deres 2016 Meursault Clos de Cromin med druer fra marken Clos du Cromin, som ligger nord for selve byen Meursault forholdsvis tæt på grænsen til Volnay. Jordbunden indeholder en stor andel af kalksten og hvid marl.

Mange af Chardonnay vinstokkene på Clos de Cromin er meget gamle og plantet efter phylloxera angrebet i slutningen af sidste århundrede, så en del af stokkene er måske de ældste i hele Meursault.

I hvert fald er kvaliteten så god, at man i 1960’erne anvendte skud fra netop vinstokkene på Clos de Cromin til produktion af nye stokke på planteskoler og hos andre producenter.

Vinen er lavet helt traditionelt, men der er ikke mange oplysninger om produktionen. Brugen af egefade er dog slet ikke så massiv, som hos andre producenter, så måske er vinen alene lagret i store, gamle egefade … men nu gætter jeg kun.

Næsen er tør med melon, fersken, en smule mineralske og kalkagtige noter, ikke så eksplosiv i næsen, faktisk lidt til den neutrale side. Der er en lille smule smørfedme, men meget diskret, lidt lime, citron, animalsk babybræk – på den gode måde – og lidt nødder.

Smagsmæssigt er vinen meget ren, igen lidt tilbageholdende. Frugten er fersken og pærer, lime og citrusbid, kalk og samtidig stikker smagen ikke så dybt … og mindre dyb end forventet. Det er imidlertid ingen fed Chardonnay, men langt mere stringent, ren og mineralsk.

Forhandles af Jysk Vin, hvor en flaske koster 459 kr., mens prisen er 389 kr. ved køb af 3 flasker.

Vinanmeldelse 5/7