2018 Sulin, Casorzo, Piemonte, Italien

2018 Sulin, Casorzo, Piemonte, ItalienAzienda Agricola Sulin har altså mange pudseløjerlige vine, og denne Casorzo hører vist mest til i netop den kategori … altså under sjove og anderledes vine og lavet på druesorten Malvasia di Casorzo.

Malvasia di Casorzo er en frugtrig og let aromatisk rød drue, som primært findes i små områder i Piemonte. Den findes ofte i søde og perlende dessertvine.

Hos Sulin er vinen gæret i afkølede rustfrie ståltanke 1-2 dage sammen med skindet og aftappet med en let kulsyre i vinen, som vinhuset også anbefaler serveret helt koldt til kager og kiks. Jeg har ingen af delene, men smager alligevel nu vinen..

Næsen er vildt parfumeret … vi snakker skyllemiddel, Bamseline, Dun-Let, blomsterpotpourri, søde og halvmørke bær, solbær, Ribena solbærsaft, kardemomme, honning, nødder samt pænt megen sukkersødme. Det er en meget overraskende aroma … det er vel nærmest en sød og lidt dessertagtig næse i blomstersvøb.

Smagsmæssigt er vinen også meget anderledes end forventet. Alkoholen ligger kun på 5% og det er måske medvirkende til den store saftighed i vinen, som næsten er på vej over i saftevand universet. Det er en sød, blid, krydret og meget afdæmpet sød vin. Samtidig er den slet ikke likørtung, selvom den måske har lidt glüewein feeling over sig, blot på en kold, sød og saftig facon. Det glider sgu nemt ned. Det er vildt underligt, men jeg ka’ sgu godt li’ den på dens underlige, søde måde.

Importøren spurgte, om den måske kunne være en mulig ledsager til risalamande … og det er bestemt en mulighed, hvis du ikke ønsker en federe og mere traditionel dessertvin, men et lettere, parfumeret og saftigt alternativt … et lidt modigt valg, som helt sikkert vil overraske ved julebordet. Men smid den ellers på til lidt ost. Det er sådan et sted mellem 3,5-4 houlbergske sukkerklæbrige fingre.

Dansk importør af Sulin vinene er Winelovers.dk, hvor en flaske koster 89 kr.

Vinanmeldelse 4/7