2016 Weingut Sohns, Geisenheimer Kläuserweg Riesling Trocken Erstes Gewächs, Rheingau, Tyskland

2016 Weingut Sohns, Geisenheimer Kläuserweg Riesling Trocken Erstes Gewächs, Rheingau, TysklandMed næste Geisenheimer Kläuserweg Riesling Trocken Erstes Gewächs er vi rykket helt op på Weingut Sohns’ øverste trin på stigen … de vine, som han selv kalder for Sohns Perfection … unsere besten Gewächse.

Her kommer druerne fra gamle vinstokke på Geisenheimer Kläuserweg marken, som ligger på vejen op til det store Schloß Johannisberg. Marken er en Erste Gewächse mark med en hældning på 10-30% samt en jordbund med ler, löss og mergel.  Allerede i 1292 er marken omtalt som Via Clusen grundet et Benediktinerinnenstift, som lå i bunden af marken.

Det blev dog senere i 1452 opløst på grund af rygter om umoralske damer på stedet, men bygningerne – en  renæssancebygning med et sent gotiske kapel – skulle efter sigende fortsat ligge nedenfor Schloß Johannisberg.

Vinen her … Geisenheimer Kläuserweg Riesling Trocken Erstes Gewächs er alene lavet med de bedste druer fra marken, og derfor må den bære Erstes Gewächse stemplet som betyder den højeste kvalitet i Rheingauer Riesling. Vinen er dog lavet som de øvrige, altså på ren ståltanke og så har den 6,8 gram restsukker pr. liter.

Selvom det er den ældste af de smagte Lagenriesling fra Weingut Sohns, så er der ingen petroleum i næsen … i hvert fald er det meget afdæmpet. Der er til gengæld så meget andet, bl.a. en utrolig delikat og tillokkende aroma, sådan lidt lokkende som en elverpige. Der er klart æbler, svagt lidt fersken,  en stor modenhed i frugten, som var det nedfaldsæber, en nøddet sødme, meget dyb, aromatisk, svævende og koncentreret lækkerhed.

Smagen er ultrablød, næsten helt cremet med masser af næsten modne æbler, citroner og lemon. Der er salte mineraler, streng og fin tørhed, flot afbalanceret syre, som styrer showet. Der er kalk, smag, syre, kompleksitet samt en mineralsk og krydret eftersmag. Det er dybt flot og smager fandens godt. Klart 5,5 sure fingre og næsten undervejs til sex … øh 6.

Forhandles af Winelovers.dk, hvor en flaske koster 184 kr. og det er sgu en fin pris for klasse Riesling fra gamle vinstokke fra en Erste lage mark.

Vinanmeldelse 5,5/7