2016 Marc Kreydenweiss, Riesling Grand Cru Wiebelsberg, Alsace, Frankrig

2016 Marc Kreydenweiss, Riesling Grand Cru Wiebelsberg, Alsace, FrankrigDomaine Marc Kreydenweiss ligger ved byen Andlau mellem Strasbourg og Colmar i det område, som på fransk kaldes Piemont des Vosges. Derfra smager vi en af deres topvine Riesling Grand Cru Wiebelsberg.

Familien Kreydenweiss har nærmest altid været vinbønder og var i gamle dage tilknyttet det gamle benediktiner kloster, hvor familien allerede for mange hundrede år siden passede vinstokke for munkene. Men efter den franske revolution fik Kreydenweiss familien deres ejet jord og deres eget domæne.

Det var dog noget senere, at vinhuset reelt begyndte at sælge deres egne vine og blev berømt. Det var Marc Kreydenweiss, som efter sin overtagelse af familiens vingård i 1971 reelt grundlagde huset og i mange år egentlig blot videreførte den traditionelle produktion.

I 1984 besluttede Marc Kreydenweiss imidlertid, at han alene vil lave vine af højeste kvalitet, som i højere grad skulle udtrykke det lokale terroir, og det blev i 1989 også udvidet med ændring til biodynamisk produktion, hvilket gjorde Kreydenweiss én af pionererne indenfor biodynamisk produktion i Alsace.

Domaine Marc Kreydenweiss har i dag 13,5 hektar vinmarker, hvilket bl.a. omfatter de 3 Andlau Grand Cru marker Wiebelsberg, Moenchberg og Kastelberg., men derudover også Kirchberg i Barr. Det betyder en årlig produktion på omkring 120.000 flasker.

Siden 1999 har det været sønnen Antoine, som har stået for driften, hvilket sker sammen med hans hustru Charlotte og deres døtre Zoe, Lilou og Leonie … samt en hest, som bruges i nogle af markerne.

Vinene er bestemt ikke blevet ringere under Antoine. Metoderne er strengt biodynamiske med et minimum eller ingen svovl samt et udbytte fra vinstokkene er under det halve af gennemsnittet i Alsace.

Etiketterne på Kreydenweiss vinene er tegnet af en kunstner og skiftes hvert år … men de er svære at få fat i, for salget af vinene er allokeret. Men her har vi altså fat i husets 2016 Riesling Grand Cru Wiebelsberg, som findes i en svovlet og usvovlet udgave. Denne er udgaven med en smule svovl.

Wiebelsberg marken er en af de allerbedste Grand Cru marker ved Andlaudalens slutning i 230-300 meters højde og med samlet 12,5 hektar en af de mindste marker. Kreydenweiss har en parcel på 1,58 hektar på marken med frit drænende pink sandsten og højt indhold af jern og kvarts.

Marken er stejl, sydøst vendt og meget soleksponeret. Klipperne varmes hurtigt op og dræner vand fremragende. Floden nedenfor modererer klimaet. Der dyrkes kun Riesling på marken.

Næsen har masser af citrus, er virkelig landlig med lidt bio kant, hvilket klart duftes, selvom vinen er smagt blindt. Der er blomster, blomsterpollen, muskatnød, lette krydderier, en grøn kant, lidt brændenælder samt pebermynte.

Smagen er så flot balanceret, meget let, luftig og elegant. Der er syre, citroner, og det smager rent, let og smukt. Det er virkelig en let, feminin vin … ren brudeslør og brudebukket. WAUW. Houlberg ratede denne til 92 point, hvilket byttes til 5 fede fingre.

Forhandles af Erik Sørensen Vin, hvor en flaske koster 360 kr.

Vinanmeldelse 5/7