2015 Graziano Prà, Colle Sant’Antonio Soave Classico, Veneto, Italien

2015 Graziano Prà, Colle Sant’Antonio Soave Classico, Veneto, ItalienDen sidste hvidvin hos Azienda Agricola Graziano Prà var denne 2015 Colle Sant’Antonio Soave Classico … så er vi igen tilbage med ren Garganega, men nu altså gæret og lagret på egefade.

Colle Sant’Antonio Soave Classico er klart husets Soave topvin, som bare har fået ekstra TLC i vinkælderen. Druerne er – som med Monte Grande – tørret en måned på vinstokkene ved, at klasestilkene en måned inden høsten vrides og skæres halvt over. Den proces giver druerne forøget koncentration og sukkerindhold, men samtidig et beskedent høstudbytte på 30 hektoliter pr. hektar.

Efter høsten afstilkes klaserne og druerne presses blidt, hvorefter fermenteringen sker ved 18 grader i store 15-20 hektoliter franske Allier egefade, hvor vinen efterfølgende også lagrer 18 måneder. Den årlige produktionen ligger på 5.000 flasker.

Duften er lidt for meget … men på en god måde. Der er både champagnebrus-is, vingummibamser, dåsepærer, aftryk fra fadene, vanilje, kanel, tropisk frugt, fersken, toast, akaciehonning, sødme, ristede mandler og alt meget tæt, fyldigt og overbevisende.

I munden er vinen blød, fyldig og cremet, men slet ikke med samme bitterhed som Monte Grande. Det er en moden, kompleks og rig smag, men alligevel med en vis friskhed, bl.a. syltede citroner og salte mineraler. Det er vin til fordybelse, mens man læser en god bog. Stor eftersmag … stor vin.

Forhandles herhjemme af Distinto, hvor en flaske koster 295 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7